2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem látott mértékű esőzés Olaszországban

Hétfőn megdőlt a 12 órás európai csapadékrekord, az új rekordértéket az Olaszország északnyugati részén fekvő Rossiglionéban mérték – adta hírül az idokep.hu október 7-én, csütörtökön reggel. Az eddigi legmagasabb értéket, 948 millimétert 1970 októberében jegyezték fel Genova Bolzenato nevű városrészében.

Franciaország déli és keleti részére, Svájcba és Olaszország északnyugati részére özönvízszerű esőzésekkel érkezett meg az a hullámzó frontrendszer, amely a hét közepére nálunk is meghozza az esős őszi időt – írta korábban a meteorológiai szakportál.

A front érkezésével több helyütt több száz milliméter csapadék hullott, a hirtelen lezúduló eső Olaszországban áradásokat, földcsuszamlásokat okozott.

Megáradt folyó az északnyugat-olaszországi Savona közelében október 4-én, hétfőn Fotó: MTI/AP/LaPresse/Tano Pecoraro

A Sky News szerint a hétfői extrém esőzések a Liguriában, Genovától északnyugatra található Rossiglione településre csaptak le a legkeményebben.

Itt a 24 órás csapadékösszeg 883,8 milliméter volt, ebből 740,6 milliméter fél nap alatt esett le, ezzel megdöntve az eddigi 12 órás európai rekordot 

– részletezte a hitelesített adatokat a magyar meteorológiai portál.

Ez a légörvény hozott hazánkban is sokfelé kiadós esőt, akár 30-50 millimétert is a Dunántúlon – tette hozzá az idokep.hu. Az éppen aktuális magyarországi csapadéktérkép itt érhető el a meteorológiai portál térképei között.

Neked ajánljuk
Keleten továbbra is tart az aszály A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam