2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize

Ugyan a csapadékos időjárásának köszönhetően a Velencei-tó vízszintje több centimétert emelkedett, az október 7-én, csütörtökön reggel Agárdnál mért 79 centiméteres vízállás még mindig nagyon alacsony az ideálishoz képest. Az 5 napos vízpótlási teszt alapján azonban a közvetlen vízpótlás a pátkai víztározóból nem lehetséges.

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, többnapos kísérleti vízpótlást indított el szeptember 26-án, vasárnap a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A tesztüzemre azért volt szükség, mert a pátkai tározó vizének klorofilltartalma jóval a határérték feletti.

Az állandó ellenőrzés mellett zajló próba alapján tudták eldönteni a szakemberek, hogy a hűvösebb idő és a víz által a Császár-víz patak medrében megtett mintegy 10 kilométeres út garantálja-e a klorofillértékek csökkenését.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság október 7-én, csütörtökön közleményben számolt be a teszt tanulságairól – írta meg a 444.hu.

2016 februárjában így nézett ki egy naplemente Dinnyés térségében, a Velencei-tavi Madárrezervátum felett Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz klorofilltartalma érdemben nem változott. A Velencei-tó vízpótlása a pátkai tározóból így egyelőre nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára.

A vízpótlás akkor kezdhető meg, ha a klorofilltartalom 75 gramm per köbmilliméteres érték alá esik. Jelenleg 160–180 gramm per köbmilliméteres értékeket mérnek a vízügyi szakemberek. 

A csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan segít majd a helyzeten –  részletezte az eredményeket az OVF honlapján is olvasható közlemény.

A harmadik legnagyobb magyarországi természetes tavat a felületére hulló esőn kívül lényegében egyetlen vízfolyás, ez a bizonyos Császár-víz táplálja 

– emlékeztetett rá a 444.hu cikke. A hetvenes években a vízügy létrehozott két mesterséges víztározót a patakon, a folyás iránt feljebb fekvő zámolyit és az alatta található pátkait. A tározókban tárolt víz minősége azonban annyira leromlott, hogy hiába csökken a Velencei-tó vízállása évek óta drámaian, ezekből nem lehetséges a vízpótlás.

Neked ajánljuk
Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam