2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tihanyban vizsgálják, hogyan hatna az elszabadult felmelegedés a sekély állóvizeinkre

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a Klímapolitikai Intézettel együttműködésben  kísérletben vizsgálja az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss, Közép-Európára vonatkozó hőmérséklet-változási becsléseinek potenciális hatásait.

A tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), amely az ország egyik legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete, többek között vizsgálja, hogyan változhat a magyarországi édesvizek, így a Balaton élővilága a klímaváltozás hatására.

Az erre irányuló modellkísérletek a BLKI úgynevezett mezokoszmosz rendszerében történnek, olyan speciális szenzorokkal felszerelt tartályokban, ahol egyes környezeti változók előre beállíthatók, illetve szabályozhatók. Így ez a rendszer bizonyos szintig alkalmas a klímaváltozás hatására várhatóan lezajló, vízi ökoszisztémákat érintő folyamatok szimulációjára – derül ki a Klímapolitikai Intézet közleményéből.

A BLKI a Klímapolitikai Intézettől kapott javaslatokat is megfontolva elindított egy kísérletet 2021. szeptemberben, ahol a kutatók azt vizsgálják, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület friss, Közép-Európára vonatkozó hőmérséklet-változási becslései alapján a hazai sekély állóvizekben milyen alapvető ökológiai változások mehetnek végbe az évszázad végére.

A most futó kísérlet speciálisan arra keresi a választ, hogy a jelenlegi klimatikus viszonyokhoz képest 3 °C-os átlagos hőmérséklet-emelkedés hogyan befolyásolja a felületeken megtelepedő, illetve a vízben lebegő algák közösségének fejlődését, faji összetételét és mennyiségi viszonyait.

A szimuláció várhatóan október közepéig tart, amelynek eredményeiről részletes tudományos értekezést készítenek a BLKI munkatársai.

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok Tihanyban, a Limnológiai Intézetben 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A két intézet tervei között szerepel, hogy a jövőben lehetőség szerint más tudományos projektekben is együttműködnek egymással.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: klimapolitikaiintezet.hu
Vissza
Hírfolyam