2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában

Az Európai Bizottság határozottabb lépéseket vár a tagállamoktól, de maga is tenni fog azért, hogy csökkenjen a természetes vizeket károsító és eurómilliárdos kárt okozó szennyezés, ami elsősorban a túlzott műtrágyahasználat miatt jön létre.

A bizottság emlékeztet, hogy a víz túlzott nitráttartalma nem csak az emberi egészségre, de az ökoszisztémákra is káros: jelenléte oxigéncsökkenést és eutrofizációt (elalgásodást) idéz elő – idézi a hvg.hu.

A nitrátszennyezés évente 13–65 milliárd eurós potenciális haszonkiesést jelent a mezőgazdasági termelők számára, de plusz kiadásként jelentkezik a ivóvíztisztításnál is.

A bizottság szerint a reakcióképes nitrogén kimosódásából eredő teljes környezeti költség Európában éves szinten 70–320 milliárd eurós lehet, ami sokkal több pénz, mint amennyibe azt kerülne, ha odafigyelnénk, hogy kevesebbet szennyezzünk.

Ugyanakkor ahol sikerült megtisztítani a vizeket, ott javult az ivóvízellátás minősége, és gazdagabb lett a biológiai sokféleség, ami kedvezően hatott a biodiverzitástól függő ágazatok teljesítményére is.

A jelentés szerint az európai tengervizek 81 százaléka, a parti tengervizek 31 százaléka, a folyók 36 százaléka, illetve a tavak 32 százaléka eutrofikus: túlburjánzik benne a növényzet és az alga, ami oxigénhiánnyal és halpusztulással fenyeget.

A mezőgazdaságból származó tápanyagszennyezést tucatnyi államban találták problémásnak, hazánk mellett Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország és Spanyolország esetében.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam