2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tádzsikisztánban is segíthet a magyar vízipar szakértelme

Nagyon magas szintű technológiával és tapasztalattal rendelkezik Magyarország a vízgazdálkodás területén – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a 9. Vízügyi Világfórum (World Water Forum) közép-ázsiai regionális előkészítő rendezvényén Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbéban.

Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország megfigyelőként csatlakozik az Aral-tó megmentésére létrehozott alaphoz, mert a probléma nemcsak a közép-ázsiai régió számára kihívás, hanem az egész világ számára is.

Hangsúlyozta: tiszta víz nélkül nem lehet ellátni az állampolgárokat, valamint képtelenség végrehajtani a modern és hatékony mezőgazdálkodási tevékenységeket. A tárcavezető rámutatott:

túlzás nélkül állítható, hogy a 21. században a víz felhasználása lehet a legnagyobb kihívás.

Szijjártó Péter szerint a negatív folyamatok még mindig visszafordíthatók, de eljött a cselekvés ideje, hiszen a klímaváltozás 85 százalékban a globális vízkészletet érinti a vízhiányon, a gleccserek olvadásán vagy a tengerszint emelkedésén keresztül.

A különböző országok különböző formában szembesülnek ezzel a kihívással: néhol túl sok a víz, máshol pedig túl kevés, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem áll rendelkezésre tiszta víz

– fogalmazott Szijjártó Péter. A szennyezett víz is problémát jelent – fűzte hozzá: azokon a területeken, ahol a leggyorsabban növekszik a lakosságszám, a szennyvíz 80 százaléka kezelés nélkül kerül vissza a természetbe. A Föld lakóinak 45 százaléka nem fér hozzá tisztított vízhez.

A víz tehát nagyon fontos szerepet játszik a nemzetközi béke és a nemzetközi biztonság fenntartásában; nem engedhetjük meg azt, hogy a vízválság nemzetközi konfliktus forrásává váljon, és el kell kerülni azt, hogy a vízválság az illegális tömeges migrációs hullámok előidézőjévé váljon – hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette:

Magyarország készen áll arra, hogy kivegye a szerepét ebből, de a globális diplomáciának is sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnie a vízforrások békés elosztására.

Az elmúlt 200 évben Magyarországon 4200 kilométernyi töltést, gátat építettek, miközben víztározókat is kialakítottak. Ugyanakkor számos magyar vállalat vett részt Ázsiában, Afrikában például a szennyvízkezelő telepek létrehozásában – idézte fel Szijjártó Péter, aláhúzva, hazánk készen áll arra, hogy Tádzsikisztánban is bekapcsolódjon a vízügyi projektekbe. Az Exim Bank 30 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg, hogy fedezze a magyar–tadzsik vállalatok közös erőfeszítéseit más mellett a vízipar területén.

Neked ajánljuk
Belgrádig úszott a Dunán, de ott feladta a szennyezett víz miatt Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények gyakoriságát A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam