2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalifornia: aszály és erdőtüzek után áradások és sárcsuszamlások

Heves ciklon csapott le október 24-én, vasárnap Észak-Kaliforniára, adta hírül az MTI. A vihar villámáradásokat és sárcsuszamlásokat okozott a San Francisco-öböl térségében, és az előrejelzések szerint dél felé vonul. A nyugati partvidéken szélsőséges mennyiségű csapadékra, helyenként hóesésre kell számítani a napokban.

Marc Chenard meteorológus, az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálaton (National Weather Service, NWS) belül működő időjárás-előrejelzési centrum (Weather Prediction Center) munkatársa a Reutersnek is elmondta:

a heves esőzéssel és széllel, hirtelen légnyomáseséssel járó intenzív időjárási jelenség oka a Csendes-óceán felől behúzódó hosszú és széles nedvességtömeg, amely a napokban dél felé fog haladni, Közép-Kalifornia felé, és helyenként akár 25 centiméternyi csapadékot is eredményezhet.

A San Francisco-öböl térségéből már vasárnap is áradásokat jelentettek, Berkeley-ben utcákat zártak le. Vasárnap reggelre a San Franciscótól északra fekvő Tamalpais-hegyen 12 óra alatt több mint 15 centiméternyi csapadék hullott – közölte az NWS Weather Prediction Center a Twitteren, ahol további intenzív esőzésekre is figyelmeztetett a szolgálat. A magasabban fekvő területeken havazás várható.

Gyerekek játszanak az elöntött utcák egyikén a San Franciscótól északra fekvő Mill Valley-ben 2021. október 24-én Fotó: MTI/AP/Ethan Swope

Az óránkénti 97 kilométert meghaladó széllökések San Franciscóban és Sacramento környékén áramkimaradásokat okoztak, a kidőlt közműpóznák autókat törtek össze és elzárták az utakat. Mintegy 240 kilométerrel északabbra a kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta a 70-es állami utat Butte megyében a sárcsuszamlások miatt – tette hozzá az MTI.

A heves esőzések földcsuszamlást okoztak a 70-es autóúton, a kaliforniai Plumas megyében 2021. október 24-én Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A mostani időjárás Kalifornia történetének legforgalmasabb erdőtűzszezonját követi, amelyet a régió nagy részén súlyos, szélsőséges vagy kivételes szárazság kísért az amerikai szárazságfigyelő intézet (United States Drought Monitor) szerint.

A leégett területeken a víz gyorsabban elfolyik, így ott a legnagyobb a villámárvizek kockázata 

– hangsúlyozta Marc Chenard.

Neked ajánljuk
Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A nap képe: A Nap ölelése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam