2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízügyek: Hollandia rosszabbul áll, mint sejtettük

A tengerszinthez mérten eleve alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban, 2100-ra akár két méterrel is emelkedhet a víz az évszázad elején mért értékekhez képest – adta hírül az MTI. Az országot a folyók medre és az Északi-tenger partja mentén már így is több ezer kilométer hosszan gátak védik.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken, 2100-ra 1,2 méterrel emelkedhet a tengerszint az évszázad eleji értékekhez képest a holland partoknál – írta az MTI a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, KNMI) közleménye alapján.

„Ahogy a Déli-sarknál az antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, a kétméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet” 

– hangsúlyozták a szakértők.

Hollandia történelme a vízzel való küzdelemről szól. A képen az Oosterscheldekering nevű, 9 kilométer hosszú gát, a Deltawerken gátrendszer leghosszabbja látható Fotó: MTVA/Bizományosi/Balaton József

A KNMI munkatársainak a tengerszint-emelkedés mértékét a korábbi becslésekhez képest felfelé kellett korrigálniuk. 2014-ben ugyanis még arra jutottak, hogy 2100-ra legfeljebb 1 métert emelkedik a vízszint. Az új számítások a KNMI saját kutatásain és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi jelentésén alapulnak.

A vízszint korábban vázoltnál radikálisabb emelkedése mellett a klíma változására is rámutattak a kutatók.

„Klímánk egyre jobban a dél-európai klíma irányába halad”

– írták az MTI szerint. Előrejelzésükben a száraz tavaszok és nyarak számának megnövekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves viharok egyre gyakoribbá válására figyelmeztettek.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam