2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tűz 70 kilométerre a magyar határtól

Október 25-én, hétfőn dél körül erdőtűz ütött ki a népszerű osztrák hegy, a Rax oldalában. Keddig mintegy 115 hektárnyi erdő égett le. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a földről és a levegőből is próbálták fékezni a lángokat, de az erős szél és a meredek hegyoldal hátráltatta a munkát. 

„A valaha volt egyik legnagyobb ausztriai erdőtűz” – idézte a természeti katasztrófáról beszámoló telex.hu hírportál Josef Huber kerületi tűzoltóparancsnok Noe.ORF.at-nak adott keddi nyilatkozatát.

Huber elmondása alapján körülbelül 200 tűzoltó volt szolgálatban az első éjszaka, akik védvonalakat alakítottak ki, hogy kedden – az erdőtűz második napján – a lángok ne tudjanak továbbterjedni a környező lejtőkre vagy településekre. Egy közeli gyártelepet is sikerült biztosítania a tűzoltóságnak.

Az einsatzdoku.at oldal részletes fotóriportot közölt az oltás hétfői napjáról. A tűzoltók legalább öt–hat napos munkára készülnek.

Nyolc helikopterrel oltják a tüzet Alsó-Ausztriában, a terület ugyanis gyalogosan nem volna megközelíthető
Forrás: euronews (deutsch)/YouTube.com

A járhatatlan, meredek terep miatt vonták be már hétfőn a helikoptereket is az oltásba. Kedden a belügyminisztérium négy és a fegyveres erők másik négy repülőgépét vetették be, köztük egy Blackhawk helikoptert. Ez a gép 3000 liternyi vizet bír el, míg a többi csak egyenként 450 litert 

részletezte az oltás körülményeit a telex.hu.

Míg Ausztriában az Alpok északi és középső területein általában nem fenyegetnek erdőtüzek, addig a hegység déli területein az utóbbi évtizedekben megnőtt és a modellszámítások szerint a klímaváltozás hatására a jövőben is növekedni fog a tűzvészek száma. Még így is messze lesz a mediterrán vidékeket sújtó tüzek számától, de a hegyi körülmények, az erózió és a lavinaveszély miatt az alpesi tüzek különös figyelmet érdemelnek a climatechangepost.com portál szerint.

Egy erdőtűzfigyelő blog szerda kora esti információi alapján a tüzet még mindig nem sikerült teljesen eloltani.

Neked ajánljuk
Eloltott tüzek Dél-Európában: belobbant az európai tűzszezon Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam