Az otthoni szódakészítés mellett érvel a szakmai szervezet
Az otthonunkban készített szódavíz fogyasztása a Carbon Trust nevű szakmai szervezet szerint sokkal zöldebb és környezetbarátabb, mintha műanyag palackba csomagolt vizet vagy üdítőt vásárolnánk. Hazánkban nagy hagyománya van a szódavízivásnak, és ezzel a szokásunkkal a bolygónknak is kedvezhetünk.
A Carbon Trust az állítását az otthoni szódavíz és a műanyag palackos víz szénlábnyomának összevetésével magyarázza.
A szervezet szerint egy SodaStream Spirit szódavízkészítő készülék karbonlábnyoma 2020-ban 17,7 kg CO2e-nek felelt meg.

Míg 1 liter víz szénsavasítása a Spirittel mindössze 0,063 kg CO2e-t tesz ki, addig egy teljesen új PET-palack előállítása 2,15 kg CO2e-nek felel meg – áll az OTS Üzleti Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményben.
Az otthoni üdítő- és szódakészítés tehát az összehasonlítás szerint környezetbarátabb.
A szikvizet 2013-ban vette fel a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba.