2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az otthoni szódakészítés mellett érvel a szakmai szervezet

Az otthonunkban készített szódavíz fogyasztása a Carbon Trust nevű szakmai szervezet szerint sokkal zöldebb és környezetbarátabb, mintha műanyag palackba csomagolt vizet vagy üdítőt vásárolnánk. Hazánkban nagy hagyománya van a szódavízivásnak, és ezzel a szokásunkkal a bolygónknak is kedvezhetünk.

A Carbon Trust az állítását az otthoni szódavíz és a műanyag palackos víz szénlábnyomának összevetésével magyarázza.

A szervezet szerint egy SodaStream Spirit szódavízkészítő készülék karbonlábnyoma 2020-ban 17,7 kg CO2e-nek felelt meg.

Ez a korsó szóda a Gunyecz család szikvízkészítő üzemében készült. A szikvíz 2013 óta szerepel a Magyar Értéktárban Fotó: MTI Fotó/Balázs Attila

Míg 1 liter víz szénsavasítása a Spirittel mindössze 0,063 kg CO2e-t tesz ki, addig egy teljesen új PET-palack előállítása 2,15 kg CO2e-nek felel meg – áll az OTS Üzleti Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményben.

Az otthoni üdítő- és szódakészítés tehát az összehasonlítás szerint környezetbarátabb.

A szikvizet 2013-ban vette fel a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba.

Neked ajánljuk
Hamarosan új életre kel a Ráckevei–Soroksári-Duna A fenntartható divat is főszerepet kapott a Seoul Fashion Weeken Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár Az európai bicikligyártás fontos központja lesz Temesvár
Forrás: OTS
Vissza
Hírfolyam