2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szinte teljesen eltűnt Törökország második legnagyobb tava

A klímaváltozás hatására bekövetkezett aszály és a helytelen vízhasználat miatt kiszáradt a törökországi Tuz-tó. Az 1664 négyzetkilométeres állóvíz korábban számos madárfajnak, köztük hatalmas flamingókolóniáknak biztosított élőhelyet. Nyaranta megszokott volt az alacsony vízszint, de idén teljesen eltűnt a víz a mederből.

A törökországi Ege Egyetem műholdas felvételek alapján készített tanulmánya szerint a Tuz-tó vízszintje 2000 elején kezdett csökkenni, majd idén teljesen eltűnt a víz az intenzívebbé vált párolgás és a túl kevés eső miatt.

2021. október 25-én készült légi felvétel az Aksaray tartományban található Tuz-tóról Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

A szakértők szerint a tó kiszáradásának csak az egyik oka volt a klímaváltozás miatti aszály, amely súlyosan érintette a régiót. A másik okként az elmúlt évtizedek káros mezőgazdasági gyakorlatát azonosították.

A Konya-medence, ahol a Tuz-tó is megtalálható, egykor Törökország éléskamrája volt. Ám a régió gazdálkodói magas profittal kecsegtető, de vízigényes növények, például kukorica, cukorrépa és lucerna termesztésébe fogtak. Több ezer engedély nélküli kutat fúrtak a területen, hogy öntözni tudjanak.

Látogatók a tónál 2021. október 26-án Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

A fenntarthatatlan öntözéssel kiszárították a föld alatti vízkészleteket. A tavat tápláló folyók vagy kiszáradtak, vagy a gazdák elterelték azokat. A talajvíz túlzott kihasználása miatt a régióban egyre gyakrabban alakultak ki víznyelők is, amelyek tovább súlyosbították a vízhiányt – részletezte a helyzettel kapcsolatban a 24.hu cikke az MTI híradása alapján.

Egy férfi sétál a kiszáradt Tuz-tónál 2021. október 25-én Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Több más tó hasonlóképpen száradt ki, vagy zsugorodott aggasztó méretűre Törökországban a kevés csapadék és a fenntarthatatlan öntözés miatt.

Klímaszakértők figyelmeztetése szerint a mediterrán flóraterületet különösen súlyosan fenyegeti a tartós aszályok kialakulásának és az elsivatagosodásnak a veszélye.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam