2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Nílus projekt lehet a megoldás a chilei vízválságra?

Chilében évek óta súlyos szárazság pusztít, a klímaváltozás hatására az Andok gleccserei is zsugorodnak. Egy indiai kezdeményezésből inspirálódva chilei klímakutatók beindították a Nílus projektet, melynek célja, hogy a déli félteke téli esővizét mesterséges gleccserekben tárolják el a száraz nyári hónapokra.

A projekt (Proyecto Nilus) keretében már jövőre 100 millió liter vizet akarnak így eltárolni.

Jelenleg a Santiagótól délkeletre húzódó hegyvonulat, a Cajon del Maipo hegycsúcsain dolgoznak a szakértők, a projekt prototípusát tesztelik a Parque Arenas területén – adta hírül az MTI a Reuters tudósítása alapján.

Itt elég alacsony az éjszakai hőmérséklet ahhoz, hogy a vizet lefagyaszthassák, és szilárd állapotban, mesterséges gleccserek formájában tárolják.

Santiago látképe a háttérben az Andokkal 2014-ben Fotó: MTI/EPA/Mario Ruiz

„A Nílus megoldást keres a súlyos vízválságra, mellyel Chile és az egész világ szembesül” – nyilatkozta a Reutersnek Enrique Gellona, a projekt vezetője. „Olyan megoldást keresünk, amellyel képesek leszünk hosszabb időn át megóvni a vizet a hegyekben, hogy aztán az alacsonyabban fekvő községekhez juttassuk” – magyarázta a szakember.

Az első ciklusban a 100 millió liter vizet 50 víztároló egységben, úgynevezett sztúpában tartanák lefagyasztva. 

„Ezzel a mennyiséggel három hónapig lehetne nagyjából ellátni egy 100 ezer lakosú települést” – mutatott rá Roberto Lara, a projekt mérnöke.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam