2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A száraz ősz miatt kevés a víz a Maconkai-víztározóban

Szinte teljesen megszűnt a Maconkai-víztározó tórendszerének vízutánpótlása az elmúlt időszak száraz időjárása miatt – adta hírül az idokep.hu meteorológiai szakportál. A Maconkai-víztározó és tórendszere nevű Facebook-oldalon megosztott információk alapján mutatta be a portál a múlt hétre kialakult helyzetet.

Az utóbbi hónapokra jellemző csapadékszegény időjárás miatt több hazai tó és vízfolyás vízszintje is folyamatosan csökkent. A Maconkai-víztározó és tórendszere sem jelentett kivételt ezalól – állapította meg az idokep.hu. A közösségi oldalon október 25-én megjelent poszt szerint az egyre alacsonyabb vízállásnak több oka is van.

Nógrád megyében, Bátonyterenye közelében csaknem hetven hektáron terül el a Maconkai-víztározó, ez a kép a 2007-es fejlesztések után készült Fotó: MTI Fotó/H. Szabó Sándor

Főbb okok, amelyeket a Maconkai-víztározó és tórendszere Facebook-oldal szerkesztői említenek:

  • A Zagyva, valamint a Mátra északi részéből általában a legnagyobb víztömeget szállító Galya-patak teljesen kiszáradt, így szinte nincs a tórendszernek utánpótlása.
  • Már csak állóvíz található az Előtározó előtti fahídnál.
  • Folyamatosan zajlik a tórendszerből a vízleengedés, amire az ott működő egyesületnek (Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület [BSHE]) nincs ráhatása.

A Maconkai-víztározó és tórendszere múlt heti állapotáról ide kattintva találhatók fotók.

A horgászok, valamint a tórendszer környezetének és élővilágának sorsát a szívükön viselők a csapadékos novemberben bíznak.

A víztározó és tórendszere honlapja, valamint bemutatkozó kisfilmje itt található.

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában Kiszáradhat a Panama-csatorna? Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam