2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímacsúcs emlékére gleccsert neveznek el Glasgow-ról

Nagy-Britannia az Antarktisz egyik olvadó gleccserét Glasgow-gleccsernek nevezi el a skót városban október 31. és november 12. között megtartott COP26 globális klímakonferencia céljaira emlékeztetve. A névadás nem egyedi, a Brit Antarktiszi Területen található gleccsereket rendszerint így nevezik el.

A terület gyorsuló ütemben olvadó gleccserei ugyanis rendre a klímakonferenciáknak, klímaegyezményeknek és megállapodásoknak otthont adó városokról kapják a neveiket, köztük Rio de Janeiróról, Kiotóról, Párizsról és most már Glasgow-ról is – jelentették be Londonban az MTI híradása szerint.

A gesztussal kapcsolatban Boris Johnson elmondta: a név emlékeztetőül szolgál arra, hogy a glasgow-i konferencia résztvevői az éghajlatváltozás ellen, a bolygó jövőjéért küzdenek.

A glasgow-i találkozó „a legjobb esélyünk”, hogy sikerüljön 1,5 Celsius-foknál megállítani az iparosodás előtti korszakhoz képest bekövetkező globális hőmérséklet-emelkedést – hangsúlyozta brit kormányfő.

Boris Johnson brit miniszterelnök beszédet mond az ENSZ 26. klímakonferenciáján Glasgow-ban 2021. november 1-jén Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

A Glasgow-gleccser jelenleg 104 kilométer hosszú és 2630 négyzetkilométeren terül el, tehát nagyjából 15-ször akkora, mint maga Glasgow.

„Tudjuk, hogy ha a jelenlegi kibocsátási pályán maradunk, akkor az évszázad végi 2,7 fokos felmelegedés felé tartunk” – mondta el a BBC-nek a Leedsi Egyetem egyik kutatója, Heather Selley, aki műholdakkal figyeli a gleccserek olvadását.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam