2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárazság végére időzített kisvízszint-rögzítést végeztek a Dunán

November 2-a, kedd reggelig kitartott hazánkban az utóbbi heteket jellemző csapadékszegény időjárás, a Duna vízgyűjtőjén is keveset esett, így a folyó magyarországi szakaszán nagyon alacsony volt a vízállás. A vízügyi szakemberek meglátták a lehetőséget a kritikus helyzetben, és elvégeztek egy ritkán megvalósítható méréssorozatot.

Ahogyan azt még szeptember végén hírül adtuk, a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba már akkor szivattyúval kellett elkezdeni pótolni a vizet az élővilág védelme és a vízminőség megőrzése érdekében.

Budapesten november 2-a, kedd reggelre mindössze 87 centimétert mutatott a vízmérő, szerda reggel 88 centiméter volt a folyó vízszintje.

Hazai vizeink aktuális vízállása ide kattintva nyomon követhető.

Az euronews magyar kiadásának szerdai Kékriportja részletesen beszámolt arról, hogy a kritikusan alacsony vízállás milyen hatásokkal lehet a Ráckevei-Dunára, ahol cikkük megjelenéséig már 39 napja tartott a vízpótlás.

2018 októberében alacsony-vízállási rekordok dőltek meg a Dunán. A Külső-Béda holtágban, a Baranya megyei Kölked közelében akkor felszínre került egy hajóroncs Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ez a szomorú állapot ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális méréssorozatra – fogalmazott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye. Mivel tudták, hogy november elején már megérkezik az eső, és a folyó vízállása is emelkedni fog, október utolsó hétvégéjére időzítették az úgynevezett kisvízszint-rögzítést.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszának meghatározó helyszínein pontosíthatták a vízügyesek a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának értékeit. A méréssorozatot az OVF koordinálásával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság végezte.

A friss adatoknak köszönhetően a folyó magyarországi szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés – hangsúlyozta az OVF. Az azóta eltelt csapadékosabb napoknak köszönhetően a Duna vízszintje is növekedésnek indult, a vízállás csütörtök estére már elérte a 123 centimétert.

Neked ajánljuk
Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Idén is lehet fürdeni a Dunában Budapesten A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ovf.hu
Vissza
Hírfolyam