2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többször olvad el a Szfinx, Nagy-Britannia legtartósabb hófoltja

A skót-felföldi Cairngorm-hegység egyik nevezetessége a Braeriach nevű hegyen található, Szfinxnek becézett hókupac, amely attól különleges, hogy ez Nagy-Britannia leghosszabb ideig megmaradó hófoltja. Olyan mélyedésben húzódik meg, amelyet az utolsó jégkorszakban alakíthatott ki a jég vagy egy gleccser. 

A BBC Newsnak nyilatkozó szakértő, Ian Cameron szerint a Szfinx valóban az ország legtartósabban megmaradó hófoltja, amely az elmúlt 300 év során mindössze nyolcszor olvadt el teljesen. Azonban az utóbbi évek telein egyre kevesebb hó hullik, ezért a Szfinx egyre gyakrabban tűnik el. Cameron szerint a jelenség oka a klímaváltozás – emelte ki a BBC News tudósítását szemléző origo.hu hírportál.

A feljegyzések alapján a hófolt először az 1700-as években olvadt el, az ezt követő 7 teljes olvadása pedig ebben a sorrendben történt: 1933-ban, 1959-ben, 1996-ban, 2003-ban, 2006-ban, 2017-ben, 2018-ban, majd pedig most.

A Cairngorm Nemzeti Park (Cairngorms National Park) által megrendelt jelentés visszaigazolta a tapasztalatot, és megállapította, hogy Cairngorm-hegységben 1983–84 tele óta egyre csökken a hótakaró, és egyre kevesebb ideig havazik.

A Cairngorms Nemzeti Park hangulata ősszel Fotó: Jack Skinner fotója az Unsplash-en

Az időjárás melegebbre fordulása már az 1960-as évek óta megfigyelhető, a 2080-as évekre pedig előreláthatólag már vagy csupán rendkívül kevés hóra lehet majd számítani, vagy egyáltalán nem is fog havazni a hegységben 

– részletezte a helyzetet az origo.hu.

Lauren McCallum, a klímaváltozás ellen küzdő nemzetközi kampánycsoport, a Protect Our Winters (Védjük meg a teleinket) aktivistája hangsúlyozta, hogy Cairngormot, ahogyan az egész bolygót, meg kell védeni a további hőmérséklet-emelkedéstől.

„Ökoszisztémáink és közösségeink fennmaradásának érdekében egészséges hőmérsékletet kell biztosítanunk” 

– idézte őt a BBC News.

Neked ajánljuk
Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam