2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bolívia hegyi területein a változó csapadékmintázat súlyosbítja az UV-sugárzást

Az esős évszak még most is hoz ugyan bizonyos mennyiségű csapadékot, ám jóval kevesebbet, és az esőzések klímaváltozás miatt megváltozott mintázata kiélezi az amúgy is erős ultraibolya sugárzás hatásait – állítják a La Paz-i légkörfizikai laboratórium klímaváltozási modelleken dolgozó kutatói.

Most is hőhullám sújtja hetek óta La Pazt, Bolívia hegyvidéki fővárosát, és miközben extrém magas az ultraibolya (UV) sugárzás, szokatlanul kevés a felhő is az égen.

Az Egészségügyi Világszervezet a 11-es UV-indexet már extrém magasnak és súlyosan bőrkárosítónak tartja, La Pazban pedig az elmúlt hetekben nem egyszer érte el a sugárzás mértéke a 21-es szintet az UV-skálán.

Az ügyet a klímaváltozás számlájára írják a tudósok – adta hírül az MTI a Reuters tudósítása alapján.

„A jelenség miatt La Paz már szó szerint felforrt” – mondta Juan Pablo Palma, a helyi önkormányzat kockázatkezeléssel foglalkozó tisztségviselője a Reutersnek, hogy a probléma súlyosságáét érzékeltetni tudja.

2016 novemberében negyed évszázada nem látott mértékű szárazság sújtotta Bolíviát, a lakosság vízellátását is korlátozni kellett, a képen éppen a La Paz közelében fekvő Hampaturi víztározó kiszáradt medre látható Fotó: MTI/EPA/Martin Alipaz

Bár a dél-amerikai Andok térségének magasan fekvő területein eleve a világon a legmagasabb szintű az ultraibolya sugárzás, de a bolíviai klímatudósok szerint az esőzések megváltozott mintázata súlyosbította az extrém sugárzás hatásait.

Luis Blacutt, a La Paz-i légkörfizikai laboratórium egyik kutatója hangsúlyozta, hogy ha késik a felhőképződés, akkor jóval érzékelhetőbb az ultraibolya sugárzás.

„Most, amikor nincsenek felhők, nagy mennyiségű ultraibolya sugárzás érkezik, ami mindenkire hatással van” – tette hozzá Blacutt.

Neked ajánljuk
A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát Keleten továbbra is tart az aszály Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam