2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás és víz: szélsőségekre kell számítanunk

Ivóvízhiányra és pusztító áradásokra figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet. A klímaváltozás ilyen következményeire csak nagyon kevés ország van igazán felkészülve. Magyarországon is probléma lesz a felszín alatti vizek utánpótlásával, elégtelen vízgazdálkodás esetén pedig akár vízkorlátozásokra is számítani lehet.

„Globális átlagban melegszik a légkör, ami növekvő mennyiségű vizet képes magában tartani, 1 Celsius-fokos melegedés 2 százalékkal növeli meg a légkör víztartalmát,
ez a teljes globális vízciklusra kihat, sőt a légkör dinamikai folyamatait is befolyásolja” – mondta el Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádiónak.

„A trópusi övezetekben, valamint Amerikában és Európa északi részén növekedni fog a csapadékmennyiség, a mediterrán régióban, Afrikában és Ausztrália déli vidékein pedig csökkenni”

– sorolta a szakember.

A mérsékelt övben inkább csapadéknövekedésre lehet számítani, Magyarországtól délre pedig csökkenésre.

Egy járókelő megy a vízzel elöntött járdán a Zala megyei Gelsén, ahol 2016. augusztus 19-én dél körül nagy mennyiségű eső zúdult le Fotó: MTI Fotó/Varga György

Magyarországra rátérve Lakatos Mónika elmondta, hogy most két héttel kevesebb napon hullik le ugyanaz a csapadékmennyiség, mint a múlt század elején.

Az elmúlt 40 év csapadéknövekedést mutat, de a hőhullámok is gyakoribbá váltak, és ezeket aszály kíséri.

A szakember részletesebben is beszélt az Európát érintő változásokról, a teljes nyilatkozat ide kattintva meghallgatható.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam