2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan új életre kel a Ráckevei–Soroksári-Duna

57 kilométeres szakaszon újul meg a Ráckevei–Soroksári-Duna: megtisztítják és mélyítik a folyót, valamint a partszakaszt is rendbe hozzák – számolt be róla Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár november 4-én, szerdán. A cél, hogy visszatérjen oda az élet és zsibongás.

„A kormányzati zöldfejlesztések egy fontos mérföldkövéhez érkeztünk: a Ráckevei–Soroksári-Dunán a következő évek egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházását készítjük elő. A Kvassay- és a Tassi-zsilip között mintegy 57 km hosszú folyószakaszon szeretnénk javítani a vízminőségen, és elérni, hogy a vízpart jóval több helyen megközelíthető legyen” – idézi a portfolio.hu cikke a Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs Facebookon közzétett posztját.

„A Ráckevei-Duna megújítása fontos a vízminőség, a vízi élővilág és a természeti környezet megőrzése miatt. Feltétele annak, hogy a budapestiek és a környéken élők igazán birtokba vehessék a folyót és a vízpartot, és már a fővárosi szakaszon is újra fürödhessenek a folyóban” 

– részletezi a beruházás céljait az államtitkár bejegyzése.

A Kis-Duna látképe Szigetszentmiklósnál Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A Ráckevei-Duna rendbetétele 4 budapesti kerület és mintegy 21 település több mint 380 ezer lakójának mindennapjait érinti közvetlenül 

– hangsúlyozza a portfolio.hu a projekt és a mögötte álló összefogás jelentőségét.

A vízminőség javítását célzó intézkedéseket teljes körű tudományos felmérés előzi meg: megvizsgálják a meder állapotát, hidrológiai, kémiai, ökológiai vizsgálatokat folytatnak.

A vizsgálatok eredményétől függően a következő lépéseket tervezik:

  • a felgyülemlett iszap kikotrása a teljes szakaszon, a Gubacsi hídtól Tassig;
  • iszapcsapda telepítése;
  • a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd közötti partfal rendbetétele;
  • a Dél-pesti Szennyvíztisztító ügyének megoldása;
  • fenntartható, környezetbarát, innovatív vízgazdálkodási rendszer kialakítása;
  • speciális vizesélőhely (wetland) és természetes csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása a Duna-ág pesti oldalán és a Csepeli közpark területén.

Az érintett folyó- és partszakasz kialakítását a lakossággal közösen szeretnék véghez vinni, a projekt véleményezésébe ide kattintva lehet beszállni.

Neked ajánljuk
A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam