2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízben állva üzent a COP26 résztvevőinek a süllyedő szigetország minisztere

Az óceániai Tuvalu kilenc szigetéből kettőt már szinte teljesen ellepett a víz. A Csendes-óceán vízszintje a mérések szerint itt az átlagnál is gyorsabban emelkedik, évente 3,9 milliméterrel. A kis szigetállam külügyminisztere olyan üzenetet küldött a COP26 résztvevőinek, amely mindannyiunk retinájába bele fog égni.

Hogy mit üzent Tuvalu külügyminisztere, Simón Kofe a glasgow-i klímacsúcs résztvevőinek, azt már anélkül is érteni lehet, hogy meghallgatnánk a politikus szavait. Azokat ugyanis térdig a tengerben állva mondta el, ezzel is jelezve, hogy a klímaváltozás miatt emelkedő óceán lassan ellepi az országát 

– hívta fel az egyszerre kétségbeesett és provokatív üzenetre a figyelmet a 444.hu híroldal a Yahoo! tudósítása alapján.

Tuvalu minisztere, Simón Kofe a vízből üzent a COP26 résztvevőinek Forrás: MegaManyou/YouTube.com

Tuvalu legtöbb szigete (pontosabban szigete és atollja) alig három méterrel emelkedik a globális felmelegedés miatt egyre emelkedő tengerszint fölé, az állam területén mérhető legmagasabb tengerszint feletti magasság is csak 4,6 méter.

A tudósok előrejelzése szerint a 11 ezer lakosú ország száz vagy akár ötven éven belül teljesen lakhatatlanná, az óceán martalékává válhat.

Tuvalu egyik szigete, a Funafuti atoll strandja egy békésnek tűnő, napsütötte napon – A víz azonban a globális felmelegedés miatt valójában fenyegeti a szigeteket Fotó: Stefan Lins/Wikimedia Commons/Creative Commons/CC-BY-SA-2.0

A világon a negyedik legkisebb államot és lakóit fenyegető veszélyről, valamint a szigetország hétköznapjairól nemrég emlékezetes, fotókkal gazdagon illusztrált helyszíni riportban számolt be a The Guardian.

Kofe éppen erre a veszélyre akarta felhívni a figyelmet videóüzenetével, hogy a skóciai klímacsúcs konferenciatermeiben tárgyaló vezetőket is szembesítse azzal:

a világ egyes részein már nincs nagyon idő halogatni a fellépést a klímaváltozás ellen

–  fogalmazott a 444.hu.

Neked ajánljuk
Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Sokkal szigorúbb klímavédelmi politikára lenne szükség Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam