2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan készülnek fel a vízügyesek akár a legváratlanabb helyzetekre?

Kétnapos védelmi gyakorlattal avatta fel 2021. október elején új, árvízvédelmi gyakorlópályáját az Országos Vízügyi Főigazgatóság Szolnokon, a milléri szivattyútelepen. Mostantól gyakorlópályán készülhetnek a villámárvizekre és más extrém helyzetekre a vízügyesek – adta hírül a hvg.hu gazdasági hírportál.

A vízügyeseknek minél gyorsabban kell reagálniuk a szélsőséges időjárási és természeti jelenségekre, legyen szó hirtelen lezúduló csapadék okozta villámárvizekről vagy időben hosszan elhúzódó rekordmagas árhullámokról.

A felkészüléshez most olyan gyakorlóhelyet kaptak Szolnok mellett a szakemberek, ahol az árvízi védekezés szinte minden elemében rutint szerezhetnek.

Mobilgátak, szivattyúk, szádfalak, buzgárok és homokzsákok várják őket, ahogyan ez a hvg.hu videóriportjából is kiderül.

Országos védelmi gyakorlatot rendezett a Vízügy Forrás: HVG Videó/YouTube.com

Az alapos felkészülésre egyrészt a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló extrém időjárási jelenségek miatt van szükség, másrészt azért, mert előfordul, hogy

bizonyos jelenségekkel akár évekig sem találkoznak a valóságban a vízügyi szakemberek, amikor viszont beüt a baj, mégis készen kell állniuk.

Homokzsákokkal védekeznek a heves esőzés miatt megáradt Rinya-patak ellen Babócsán, a Rinya utcában 2020. július 28-án Fotó: MTI/Varga György

Szolnokra azonban nemcsak a gyakorlatozó vízügyeseket, hanem az érdeklődő kirándulókat is szeretettel várják, a Milléren található ugyanis a Szabadtéri Vízügyi Múzeum.

Szolnokot elhagyva, Besenyszög felé indulva, a vasúti híd után közvetlenül kell jobbra kanyarodni – írja Szolnok város turistáknak szóló honlapja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam