2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiszáradhat a Panama-csatorna?

Bár Panama eredetileg a Föld egyik legcsapadékosabb országaként volt számon tartva, a helyzet az utóbbi években változni látszik: az elmúlt 7 évből 4 szélsőséges szárazságot és aszályt hozott, hirtelen támadó, pusztító viharokkal, miközben Panamaváros egyre gyarapodó lakosságának vízigénye is egyre nőtt.

A Panama-csatorna üzemeltetőinek először is korlátozniuk kellett a világ egyik legfontosabb tengeri hajóátkelőjében a hajók merülési mélységét. Majd, mivel az utóbbi évek tapasztalatai alapján reális veszéllyé vált a csatorna kiszáradásának lehetősége, Panama vezetése partnereket kezdett keresni egy 2 milliárd dolláros projekthez – adta hírül az origo.hu a gCaptain szakportál beszámolója alapján. A projekt célja új vízforrások felkutatása volna.

Ilya Espino de Marotta panamai mérnök, a Panama-csatorna Hatóság ügyvezető alelnöke elmondta: korábban eszükbe sem jutott, hogy egyszer majd a csatornát fenyegető vízhiánnyal kell szembenézniük.

„Csak az utóbbi években szembesültünk a csapadékviszonyok változásával”

– fogalmazott az origo.hu szerint a szakember.

A Panama-csatorna Hatóság (PCA) által közreadott légi felvétel az Agua Clara-zsilipről a kibővített Panama-csatorna átadási ünnepségén 2016-ban Fotó: MTI/EPA/PCA

Mivel a csatorna mesterséges tavait tápláló víz egyúttal több mint 2 millió ember ivóvízforrása is, a globális teherforgalomban részt vevő hajók biztonságos merülési mélységének biztosítása és az emberek ivóvizének védelme között feszültség alakult ki. Espino de Marotta hangsúlyozta, hogy a lakosság számára az ivóvizet, az áthaladó hajók számára pedig a biztonságos merülést egyaránt garantálni akarják.

Steve Paton, a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet munkatársa szerint az esős évszak a térségben egyre később kezdődik.

Az aszályok mellett az ország a trópusi viharoknak is kitetté vált, víztározói azonban nem elég nagyok ahhoz, hogy a lezúduló csapadékvizet felfogják és a száraz időszakokra eltárolják.

Espino de Marotta szerint a vizet többé nem lehet természetes adottságként kezelni. A szakemberek folyamatosan figyelik a mesterséges tavak vízszintjét, a csapadékmennyiséget és a párolgást. A hidrológusok hetente találkoznak, hogy megtervezzék a következő hetek, hónapok vízellátását. De az átfogó, hosszú távú megoldás kidolgozása nem elkerülhető.

Neked ajánljuk
A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam