2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víztornádók cirkáltak Szicília déli partjainál

Szicília déli részét zord időjárás sújtja vad szelekkel és özönvízszerű esőzéssel – jelentette a BBC november 17-én, szerdán. Egy nappal korábban az olasz közösségi oldalakon felvételek kezdtek keringeni arról, ahogyan víztölcsérek formálódtak Licata városának tengerpartján.

A település az olasz sziget déli partvidékén fekszik, a Salso torkolatánál. A város lakói több felvételt is feltöltöttek a különböző oldalakra arról, ahogyan a tenger vize felett a viharos időjárás miatt több olyan forgószélszerű légörvény is keletkezett, amely jelentős mennyiségű vizet hordozott magában. Ezek a víztölcsérek vagy vízoszlopok át tudnak vándorolni a szárazföldi területek fölé, és ilyenkor már tornádónak nevezik őket – részletezte a BBC cikke szakértők véleménye alapján. A helyi tisztségviselők szerint valóban több ilyen víztornádó vagy víztölcsér is lecsapott a régióban, és szerdáig egy ember halálát jelentették.

Az időjárási jelenségről a 444.hu is is beszámolt. A hírportál az alábbi, a helyszínen készült videót osztotta meg, de a BBC cikkében is látható egy felvétel.

Víztornádó Licata térségében Forrás: EU Top News/YouTube.com

Szicíliában, Siracusa városánál dőlt meg idén nyáron az európai melegrekord a Lucifer nevű anticiklon okozta tartós hőhullám idején 48,8 Celsius-fokkal, de azóta már jelentettek özönvízszerű esőzést is a szigetről, Catania környékéről egy mediterrán ciklon, azaz medikán miatt.

Az idokep.hu meteorológiai szakoldal szerint ezúttal egy magassági hideg örvény okoz heves zivatarokat Szardíniától Szicíliáig, és több tornádót, valamint víztölcsért is megfigyeltek a térségben, illetve jégesőt is jelentettek.

A természeti extremitások egyre inkább fenyegetik a mediterránból lassanként trópusi éghajlatúvá váló vidéket.

Neked ajánljuk
Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Keleten továbbra is tart az aszály Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam