2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) november 24-én, szerdán közreadott jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy 800 ezer ember megélhetését és egészségét sodorják veszélybe az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű áradások Dél-Szudánban. A meteorológusok szerint további csapadék várható.

A földek már több mint egy éve víz alatt vannak az áradásoktól sújtott régiókban, így az ott élők nem tudnak élelmiszert termelni – hangsúlyozta a segélyszervezet.

A helyzet Bentiu településen a legsúlyosabb. A térségben legalább 150 ezren kényszerültek elhagyni falvaikat, közülük 120 ezren túlzsúfolt menekülttáborokban élnek.

A higiéniai helyzet rossz, nincsenek használható vécék, és elpusztult állatok tetemei szennyezik a csatornákat. Nincs elegendő ivóvíz sem – ismertette a körülményeket az MTI közleménye.

A 2004-ben készült képen egy átszakadt gátat próbálnak meg helyreállítani, amely a dél-szudáni Mabiort védi a Nílus áradó vizétől. A várost hol az árvíz, hol az aszály sújtja Fotó: MTI/EPA/Edward Parsons

Az MSF egyik bentiui klinikáján sok kórosan alultáplált gyereket kezelnek, és egyre több a maláriás megbetegedés is a szúnyogok elszaporodása miatt az árvidéken. A víz útján terjedő betegségek, például a hepatitisz E és a kolera is utat törnek maguknak.

Dél-Szudán 2011 júliusában vált függetlenné Szudántól egy népszavazás eredményeként, több évtizednyi polgárháború után. Az ország infrastruktúrája a főváros, Juba kivételével nagyon leromlott, ami megnehezíti a segítségnyújtást.

Neked ajánljuk
Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Súlyos hőhullám után példátlan mértékű esőzés és áradások Uruguayban Áradások az amerikai kontinensen Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam