2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden csepp fontos – A sütőolajért is felelősséget érez a DRV Zrt.

Az elhasznált sütőolajat és -zsiradékot gyakran öntik az emberek a lefolyóba, ennek káros hatásai pedig főként a víziközműszektorban jelentkeznek. A közműcégek számára a vízbázis megóvása és a szennyvízcsatornába került szennyezők kiszűrése drága és időigényes feladat. A ráfordítást kellő lakossági tudatossággal csökkenteni lehetne.

A CseppetSem! program 2020 őszén indult, és a lakosság által elhasznált sütőolaj és -zsiradék országos begyűjtését tűzte ki céljául Magyarországon.

A Biotrans Kft. megközelítőleg 1800 gyűjtőedényt telepített 1000 településen az elmúlt egy évben. A gyűjtőpontok rendre az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel együttműködésben kerülhettek a helyükre.

Ehhez a projekthez csatlakozott most a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. is.

A Biotransszal együttműködve a DRV Zrt. a Zamárdiban található telephelyén alakított ki gyűjtőpontot, itt bárki elhelyezheti használt sütőolaját cseppmentesen, PET-palackban vagy befőttesüvegben. A partnerek belekezdtek egy közös szemléletformáló kampányba is.

A DRV büszke rá, hogy saját gyűjtőponttal csatlakozott a Biotrans Kft. CseppetSem! programjához Forrás: DRV Zrt.

„Társaságunk életében a környezetvédelem és a lakosság megfelelő tájékoztatása kiemelt fontosságú, ezért a tavalyi évben elindítottuk csatornaillemtan-kampányunkat, melynek legfőbb üzenete, hogy a csatorna nem szemetes” 

– mondta el Lakatos Edina, a víziközmű-vállalat sajtószóvivője. A DRV büszke rá, hogy saját gyűjtőponttal csatlakozott a Biotrans Kft. CseppetSem! programjához – fűzte hozzá a szakember.

„A rendszer közel nulláról indult, de mostanra már havi 45 tonna szennyező anyag gyűlik össze, melynek túlnyomó része a csatornákba került volna. Immár 1000 településsel kötöttünk együttműködési megállapodást, és már közel 4 millió fő részére biztosítunk az élőhelyéhez elérhető közelségben gyűjtőpontot” – fejtette ki Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője.

A CseppetSem! programban a Biotrans Kft. évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt anyag minden hasznos kilogrammja után 25 forint visszatérítést fizet az együttműködő fél által kijelölt egyesületnek, alapítványnak vagy az együttműködő önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába.

A DRV Zrt. a nekik járó összeget a Nők a Balatonért Egyesület számára ajánlja fel.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: drv.hu
Vissza
Hírfolyam