2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meg kell tisztítani a talajvizet az egykori vegyipari vállalat területén

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő december 2-án, csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az állami felelősségi körbe tartozó egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén 2023-ban fog lezárulni a kármentesítés, most éppen a folyamat második, illetve harmadik szakaszánál tartanak.

A második szakasz célja, hogy a szennyezett talajvizet kitermeljék, kezeljék, majd tisztított állapotban visszaszikkasszák. A harmadik szakaszban pedig a meghatározott iszaptározó kazetták, illetve az érintett ingatlanok kármentesítési feladatait végzik el a hatósági előírások alapján – részletezte az MTI a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatása alapján.

A kép illusztráció, a norvég tulajdonú Yara Hungaria Kft. peremartoni műtrágyagyára látható rajta, amely 2009-ben bezárt Fotó: MTI/Nagy Lajos

A kármentesítésnek köszönhetően lehetőség nyílik a veszélyes anyagok terjedésének megállítására a talajvízben, megszüntetve ezzel a helyi lakosságot és a ma itt működő ipari parkban dolgozókat érintő egészségügyi kockázatokat.

Az elvégzett beavatkozások a felszíni és felszín alatti vizek védelmét is biztosítják majd, ezáltal hosszú távon csökken a térségben található karsztvízkutak veszélyeztetettsége.

Neked ajánljuk
Kitört egy vulkán az egyedülálló élővilágáról ismert Galápagos-szigeteken (képgalériával) Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Nagykorú lett a román roncsautóprogram A nagyvállalatok és pénzintézetek átalakulása nélkül nem teljesülhetnek az erdőirtás megállítására tett ígéretek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam