2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken

Szokatlanul heves téli viharok dúlnak az Egyesült Államok szigetekből álló déli tagállamában, özönvízszerű esőzések és erős széllökések pusztítanak, megnőtt az áradások, fölcsuszamlások és fakidőlések veszélye – adta hírül december 7-én, kedden az MTI. Az állam szigetein szükségállapotot hirdettek.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) ezen a napon arra is figyelmeztetett, hogy az extrém időjárás szerdán is folytatódhat, és „katasztrofális árvizeket” okozhat.

David Ige, az állam kormányzója közleményben tudatta kedden, hogy szükségállapotot rendelt el Hawaii valamennyi szigetén. Arra szólította fel a lakókat, hogy ha tehetik, húzódjanak magasan fekvő területekre.

Esernyőt tartó emberek Honolulu elnéptelenedett tengerparti strandján 2021. december 6-án, a viharok első napján Fotó: MTI/AP/Caleb Jones

A vihar miatt az államban sok helyütt megszakadt az áramszolgáltatás, az oahui utakat víz árasztotta el, azon a szigeten négy menedékhelyet is nyitottak. A honolului tűzoltók kilenc- és tízéves gyermekeket mentettek ki egy megáradt patakból. Az esőzések hétfő este óta tartanak, Mauin keddig több mint 30 centiméter eső hullott le.

A 4270 méter magas Mauna Kea-hegycsúcsról kedden már 20 centiméter vastagságú havat jelentettek, a széllökések az óránkénti 138 kilométeres sebességet is elérték. Ott obszervatóriumok vannak.

Emberek Honoluluban a viharok első napján. A térséget sújtó erős szél és heves esőzés villámárvizeket és áramkimaradást okozott Fotó: MTI/AP/Marco Garcia

Az NWS arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a következő napokban áradásokra, villámlásokra, földcsuszamlásokra és az erős széllökések miatti veszélyre számíthatnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam