2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több lesz az eső az Északi-sarkon, mint a hó

Egy friss, a kanadai University of Manitoba (UM) vezetésével, valamint az amerikai National Snow and Ice Data Center (NSIDC) és más intézetek tudósainak részvételével írt tanulmány szerint az Északi-sarkvidéken több lesz az eső, mint a hó. Az újdonság az, hogy az átmenet évtizedekkel korábban fog végbemenni, mint eddig hittük.

A Nature Communications című szakfolyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy néhány évtizeden belül a globális felmelegedés és a tengerjég visszahúzódása miatt az Északi-sarkvidéken több eső eshet, mint hó – adta hírül az origo.hu.

A tanulmány szerzői szerint a jelenség vidékenként és évszakonként eltérően fog megmutatkozni.

Például már 2050 és 2080 között előfordulhat, hogy az északi-sarki ősz inkább esős lesz, pedig ezt a változást korábban 2070 utánra várták. 

A kutatók a különböző klímamodellek alapján úgy vélik, ha sikerülne lassítani a felmelegedés tempóját, részben talán a sarkvidéki változásokat is késleltetni lehetne – emelte ki a friss tudományos eredményekről beszámoló cikkében a hírportál.

Karibu, azaz kanadai rénszarvas a sarkvidéki tundrán Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

„Azzal a problémával szembesülünk, hogy a sarkvidéki vadvilág nem biztos, hogy lépést tud tartani az Északi-sarkvidék gyors változásával”

mutatott rá a Mark Serreze, a tanulmány egyik társszerzője és egyben az NSIDC igazgatója.

„Ez nemcsak a rénszarvasok, a karibuk és a pézsmatulkok problémája, hanem az északon élő embereké is, akik rá vannak utalva ezekre az állatokra”

hangsúlyozta az origo.hu szerint a szakember.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam