2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tűz és víz Jáva szigetén

2021. december 4-én, szombaton kitört a Semeru, Jáva szigetének legmagasabb tűzhányója. Napok óta heves esőzés zajlik a térségben, a vulkánt borító felhőből így váratlanul tűnt fel a piroklaszt-ár, azaz a lefelé gomolygó forró, sebes áradat. A környéken lakóknak nem sok idejük vagy lehetőségük volt menekülni.

A Semeru szanszkrit neve Mahameru, amely nagy hegyet jelent, a hinduk úgy tartják, hogy ez Shiva lakhelye – mutatja be a katasztrófát okozó vulkánt cikke felütésében dr. Harangi Szabolcs, az MTA doktora, az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője és az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet intézetigazgatója a telex.hu hírportálon.

Vulkáni hamuval beborított teherautóját próbálja kiásni egy férfi az indonéziai Jáva szigetén, Lumajang körzetben 2021. december 5-én Fotó: MTI/AP/Trisnadi

A Semeru kráterében az elmúlt hetekben lassan mozgó lávadóm türemkedett ki. Az ilyen kidagadó lávakupacok idővel egyre instabilabbá válnak, mígnem leomlanak, a vulkán oldalán rendkívül gyorsan lefelé mozgó, mindent elsöprő törmelékáradatokat kialakítva. A kőzetdarabokból, vulkáni hamuszemcsékből és gázokból álló áradatokat piroklaszt-árnak nevezik, vulkánkitörések során általában ezek követelik a legtöbb halálos áldozatot – részletezi a vulkanológus.

A vulkáni hamuval borított erdőt nézi a mentőalakulatok egyik tagja Fotó: MTI/EPA/AMMAR

Helyi szakemberek szerint a Semeru esetében a napok óta szakadó eső is hozzájárult ahhoz, hogy a lávadóm instabillá vált és hirtelen leomlott. A gázokban gazdag magma először kilövellt, de súlya miatt nem tudott a levegőbe emelkedni, hanem a vulkán meredek oldalán száguldott lefelé több mint óránként száz kilométeres sebességgel.

Holttestet visznek a mentőalakulatok tagjai Fotó: MTI/EPA/AMMAR

A több száz Celsius-fokos piroklaszt-ár településeken rohant keresztül, több mint százan megsérültek, legalább 17-en meghaltak. A súlyát veszett kitörési hamuoszlop 15 kilométer magasba emelkedett, és sűrű vulkáni hamu is hullott. A szakadó eső sebes iszapárakat indított el. Az iszap nagyobb kőzettömböket is magával sodort, és számos hidat lerombolt, menekülési útvonalakat zárt el.

Vulkáni hamuval borított házát nézi egy férfi Lumajang körzetben 2021. december 5-én Fotó: MTI/EPA/AMMAR

A kitörés következtében sok falu megsemmisült, a lerombolt házak sártengerben állnak. Több ezer embert kellett kitelepíteni, és sok az eltűnt személy. 

Vulkáni hamu borít egy falut a természeti katasztrófa után Fotó: MTI/AP/Trisnadi

A növekvő népesség miatt a vulkáni működés világszerte egyre nagyobb veszélyt jelent, ezért kiemelkedően fontos a vulkanológiai munka – hangsúlyozza dr. Harangi Szabolcs. Csak megfelelő tudással és felkészüléssel lehet ugyanis segítséget nyújtani.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam