2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

32 tornádóból álló óriástornádó zúzta péppé Amerika több államát

„Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia” – fogalmazott Joe Biden a 2021. december 10–12-i hétvégén, amikor Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri és Tennessee államot egy összesen több mint 30 tornádóból álló szupercella dúlta végig.

Az idokep.hu meteorológiai szakportál szerint a december 11-én, pénteken késő este az Egyesült Államok középső, illetve keleti része fölé érkező heves zivatarrendszer és markáns hidegfront mentén szupercellák, azokban pedig tornádók alakultak ki. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) adatai alapján legalább 32 tornádóról érkezett jelentés, melyek között a korrigált Fujita-skála szerinti EF4-es és EF5-ös kategóriába tartozók is voltak. Az ilyenek belsejében 300-400 kilométer per órás is lehet a szélsebesség.

„Megígérem önöknek, hogy amire csak szükségük van, a szövetségi kormány megoldást fog találni arra, hogy megkapják” 

idézte az index.hu vasárnapi cikke az amerikai elnöknek a delaware-i Wilmingtonban elhangzott szavait. Biden hozzátette, hogy feleségével imádkozni fog az áldozatokért.

Tőből kicsavart fa egy megrongált ház előtt a Kentucky állambeli Mayfieldben 2021. december 12-én Fotó: MTI/AP/Mark Humphrey

A Kentucky délnyugati vidékén fekvő Mayfield városkát érte a legnagyobb pusztítás. Károkat szenvedett a tűzoltóság épülete, és beomlott egy gyertyagyár teteje is.

Andy Beshear helyi kormányzó szerint az üzemben nagyjából 110-en dolgozhattak a történtek idején, mintegy negyven munkást ki tudtak menekíteni.

„Semmihez sem mérhető a pusztítás, egyszerűen képtelen vagyok szavakba önteni”

– mondta sajtótájékoztatóján Beshear az index.hu cikke szerint. „Nagy valószínűséggel a százat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kentuckyban” – húzta alá a kormányzó.

Otthona romjai közé sodródott, megrongálódott autójáról készít fotót egy nő a Kentucky állambeli Mayfieldben 2021. december 12 -én Fotó: MTI/AP/Michael Clubb

A telex.hu hétfői anyaga szerint csak Kentucky államban legalább 94-en vesztették életüket. A tornádó kilenc kilométer magasba kapta fel a kisebb tárgyakat, a szemetet és a port, valamint a lakóépületeken és a már említett gyertyagyáron kívül egy Amazon-raktárat is súlyosan megrongált. A leszaggatott elektromos vezetékek miatt Kentuckyban vasárnap este még 50 ezer ember volt áram nélkül, de a több száz kilométerrel északabbra található Indiana és Michigan államokban is 200 ezer embert hagytak áram nélkül a rendkívül a heves széllökések.

Biden elnök még szombaton katasztrófahelyzetet hirdetett.

Elmondta, hogy megbízza az Amerikai Környezetvédelmi Hivatalt (EPA) és az egyéb illetékes hatóságokat, járjanak utána, mekkora szerepet játszott a klímaváltozás a katasztrófában. Emellett kijelentette, hogy meg kell vizsgálni a tornádóriasztást is, tisztázni kell, történt-e figyelmeztetés, elég határozott volt-e, figyelembe vették-e.

Légi felvétel megrongált házakról a Kentucky állambeli Mayfieldben 2021. december 12-én Fotó: MTI/AP/Lexington Herald-Leader/Ryan C. Hermens

Biden gyors szövetségi segítséget ígért. Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy mennyi pénz áll majd rendelkezésre, de az biztos, hogy a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség (FEMA) máris mentőcsapatokat, ivóvizet és más készleteket küldött az érintett államoknak.

A telex.hu ebben a cikkében fotókon mutatta meg, hogyan gyúrta roncsteleppé fél Kentucky államot az óriástornádó.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam