2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvíz Spanyolországban a heves esőzések és a szokatlanul enyhe időjárás miatt

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója Madridból jelentette december 13-án, hétfőn este, hogy a spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította az ország északi részén fekvő azon településeket, amelyeken a múlt hét vége óta tartó, rég nem tapasztalt erejű áradások során károkat okozott az víz.

Pedro Sánchez miniszterelnök azután döntött így, miután két tartomány, Navarra és Aragón elnöke is jelezte: kérvényezik a központi kormánynál a katasztrófa kihirdetését. Csak így juthatnak ugyanis hozzá a természeti katasztrófák okozta károk enyhítésére biztosított állami és európai uniós támogatásokhoz.

Az árvíz a hétfői bejelentésig két emberéletet követelt. Egy 61 éves férfi holttestét elsodort autójában találták meg, egy 49 éves nő pedig akkor vesztette életét, amikor autójára ráomlott saját házának egyik melléképülete.

Helyiek fotózzák a megáradt Ebro folyót az észak-spanyolországi Pradilla de Ebróban 2021. december 13-án Fotó: MTI/AP/Alvaro Barrientos

Az Európai Unió Kopernikusz nevű Föld-megfigyelési programjának műholdas adatai szerint már több mint kilencezer hektárnyi terület került víz alá spanyol földön. Nagy részük termőföld, de számos közutat is járhatatlanná tettek az áradások 

– részletezte az MTI tudósítója.

A navarrai Tudela városát a hétvégén érte el az Ebro folyó árhulláma, helyenként másfél méteres magasságban elöntve az utcákat. A víz épületekbe, üzlethelyiségekbe is befolyt.

Az árhullámnak nincs vége, Aragón tartomány fővárosát, Zaragozát például már előre fel is készítették a víz érkezésére, a védekezésben a katonaság speciális egységei is segédkeztek.

Az Arga folyó megáradt vize az észak-spanyolországi Pamplonában 2021. december 10-én Fotó: MTI/EPA/EFE/Villar López

A rendkívül heves esőzések mellett az enyhe időjárás miatt a hegyekben bekövetkezett olvadás súlyosbítja a helyzetet.

Több folyó vízszintje megemelkedett Spanyolország északi vidékein, helyenként húsz éve nem látott mértékű áradásokat okozva.

Az árvíz Baszkföld, valamint Kasztília és León északi részét is érinti. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam