2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Velencei-tó és a vízszintingadozás

Reich Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának tiszteletbeli elnöke a Velencei-tó vízpótlásának lehetőségeiről tartott előadást az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete által szervezett budapesti ülésen, december 8-án, szerdán.

A tó vízpótlásának lehetőségeit munkacsoport mérte fel, az eredményekről az origo.hu számolt be az MTI közlése alapján.

Reich Gyula kitért arra, hogy a Velencei-tó szikes tó, amelynek 48 millió köbméter a víztérfogata. A tó vízgyűjtő területe mintegy 600 négyzetkilométer, ennek legnagyobb része, mintegy kétharmada a Császár-víz vízgyűjtője, ezért elsősorban erre fókuszáltak.

A tó életének természetes része a vízszintingadozás, ám ahogy a Velencei-tó üdülőtóvá vált, úgy lett egyre érzékenyebb a közönség erre az ingadozásra.

A hetvenes években két víztározót hoztak létre: a zámolyit és a pátkait. A két tározó hasznosítható víztömege összesen mintegy 11 millió köbméter, ezzel egyensúlyozható ki a Velencei-tó alacsony vízszintje.

2019–20-ban a rossz vízminőség miatt nem lehetett vizet leadni a tározókból, ennek következményeként mintegy 8 millió köbméter víz párolgott el.

Ha ez beérkezett volna a Velencei-tóba, akkor nem a 71 centiméteres negatív rekordhoz közeli vízállás alakult volna ki, hanem egy 100-110 centis, amely már természetesnek számít, és amely az üdülők számára is elviselhető lett volna – mondta Reich.

Tél a Velencei-tónál Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Megemlítette, hogy a vízszintingadozás körülbelül 10 évenként produkál alacsony vízállást. Hangsúlyozta: a tó vízmérlege viszonylagos egyensúlyban van, jelentős külső beavatkozás nem indokolt.

A munkacsoport emellett egy több lábon álló intézkedéscsomagot állított össze. Ennek fontos elemei közé tartozik például, hogy a vízgyűjtő területre lehulló minden csepp csapadéknak minél hamarabb be kell jutnia a tóba; vagy hogy a vízminőségi problémákat kezelni kell a tározókban. Az ajánlott lépések ide kattintva részletesebben megismerhetők.

„A tó használóinak sokkal, de sokkal érzékenyebben kellene viszonyulniuk a tó természetes életéhez. Tudomásul kell venni, hogy ez egy szikes tó, és időnként vízingadozása van, ehhez kell alkalmazkodni”

– összegezett a szakember.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam