2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csütörtökön érkezett és szombatig tarthat a szupertájfun

Máris csaknem százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Fülöp-szigeteken a Rai nevű trópusi vihar miatt, amely 2021. december 16-án, csütörtökön ért partot az országban erős széllel és heves esővel – tájékoztatott a helyi meteorológiai szolgálat. A katasztrófavédelmi hivatal szerint további evakuálásokra kerülhet sor.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Szupertájfunként tartják nyilván, azaz ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán. Évente mindössze körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Rai Siargao szigeténél ért partot óránként 240 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel. Siargao körülbelül 760 kilométerre délkeletre található a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától, és a szörfösök kedvelt célpontjának számít.

A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) által közreadott képen egy lányt mentenek az árvízből az ország déli részén fekvő Cagayan de Oróban 2021. december 16-án Fotó: MTI/EPA/PCG

A tájfunt a Fülöp-szigeteken Odette-nek nevezték el. Odette nyugat–északnyugati irányba halad, és több mint húsz tartomány és terület van riadókészültségben miatta. Hatósági becslések szerint 15,9 millió ember él a vihar által érintett területeken. Odette szombaton hagyhatja el az országot.

Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, de a katasztrófavédelmi hivatal jelezte: áradásokról és áramkimaradásokról már értesültek.

A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) által közreadott képen az árvízből mentik a lakosságot a Rai tájfun idején Cagayan de Oróban 2021. december 16-án Fotó: MTI/EPA/PCG

A Fülöp-szigetek az egyike az éghajlatváltozással leginkább érintett országoknak – hangsúlyozta az MTI beszámolója.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam