2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fülöp-szigetek: katasztrófaövezetté nyilvánították az ország egyes részeit

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke a televízióban beszélt róla, hogy katasztrófaövezetté nyilvánította a tájfun sújtotta országrészeket, így fel tudják gyorsítani a mentési munkálatokat, könnyebb lesz kezelni a helyi és külföldi adományokat, illetve meg tudják védeni a lakosságot a hirtelen áremelkedéstől.

Kína december 22-én, szerdán jelentette be, hogy egymillió dollárt adományoz a mentési munkálatokra, az Európai Unió pedig már korábban jelezte, hogy első lépésben 1,7 millió euró gyorssegélyt küld.

De segítséget ígért az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Ausztrália, Japán, Nagy-Britannia és több más ország is.

A Fülöp-szigeteki alelnöki hivatal (OVP) által közreadott képen Leni Robredo Fülöp-szigeteki alelnök látogatást tesz a Rai tájfun által sújtott Baisban Fotó: MTI/EPA/OVP

A Rai volt a legpusztítóbb tájfun 2021-ben. Ugyan a vihar már december 17-én, pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger irányába, de több mint kétmillió ember vált a katasztrófa áldozatává az ország középső és déli részein.

Helyi lakosok az összedőlt házak romjai között a Rai által sújtott Baisban 2021. december 21-én Fotó: MTI/EPA/OVP

Szerdáig legkevesebb 375-en meghaltak, a halottak száma pedig még növekedhet. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint 684 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A vihar miatt legkevesebb 375 ember életét vesztette Fotó: MTI/EPA/OVP

A szupertájfun áldozatainak megsegítésére többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Kína és az Európai Unió is humanitárius támogatást küldött.

Neked ajánljuk
Szokatlanul heves havazás miatt adtak ki figyelmeztetést Tokió teljes területére A nyári idő téli kiadása: erős szél, hóviharok és áramszünet Lengyelországban 2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam