2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás

Az MTVA Sajtóarchívumának adatai alapján az MTI sajtóadatbank-szerkesztősége elkészítette 2021 legsúlyosabb természeti katasztrófáinak kronológiáját, és elhelyezte a térképen a katasztrófák helyszíneit. Tornádók, hurrikánok és ciklonok, valamint heves esőzések, áradások és földcsuszamlások kísérték végig az évet.

Az ENSZ szerint a globális klímaváltozás már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő, emiatt kétszer annyian válnak hontalanná, mint a háborúk miatt – írta az MTI közleménye.

Súlyosabb természeti katasztrófák a világon 2021-ben Forrás: MTVA Sajtóarchívum/MTI

Az alábbi kép a térképen is feltüntetett, 2021. augusztus 11–14. közötti törökországi áradások súlyosságát bizonyítja. A drónnal készített felvételen az Ankarától északra fekvő, heves esőzések utáni áradás sújtotta Kastamonu városa látható 2021. augusztus 11-én.

Áradás Törökországban Fotó: MTI/EPA/Anadolu/Umit Yorulmaz

A természeti katasztrófa során házak és hidak omlottak össze, a házak tetejére felmenekült embereket helikopterekkel mentették a Fekete-tenger partján fekvő Bartin, Kastamonu, Sinop és Samsun településeken – tájékoztatott róla akkor az MTI.

Neked ajánljuk
Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő Súlyos hőhullám után példátlan mértékű esőzés és áradások Uruguayban Az ellenőrzött erdő- és bozóttüzek akár a szövetségeseink is lehetnek a klímavédelemben A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam