2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A veszélynek nincs vége az utolsó szikra eloltásával, a felperzselt táj kiszolgáltatott a csapadéknak

A múlt hét első felében rengeteg csapadék hullott le Kalifornia államra, a Los Angelestől északnyugatra fekvő Santa Barbara megye egy részére. Az özönvízszerű esőzés villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozott a korábban erdő- és bozóttüzektől sújtott területeken, a lakosságot evakuálták.

Az RTL Klub híradása szerint a szövetségi meteorológiai szolgálat csaknem 18 centiméternyi csapadék lezúdulásáról számolt be. A hatóságok több településen otthonaik elhagyására kérték a lakosságot, mert attól lehetett tartani, hogy további villámárvizek alakulhatnak ki, illetve az árral sodródó törmelék okozhat károkat. Az RTL Klub rövid videót is közölt a kialakult helyzetről, amely ide kattintva megtekinthető.

A CBS Los Angeles adása hangsúlyozta, hogy a heves esőzés az Alisal Fire néven emlegetett tűzvész által letarolt területet érintette, emiatt kifejezetten nagy a villámáradások, föld- és sárcsuszamlások, valamint a törmeléklavinák veszélye. Az Alisal Fire a ksby.com szerint 2021. október 11-én tört ki, és 17 ezer hektár vált a lángok martalékává.

Az intenzív esőzés egyre nagyobb nyomás alá helyezte a helyieket Santa Barbara megyében a sárcsuszamlások növekvő veszélye miatt Forrás: CBS Los Angeles/YouTube.com

A tűzvész által hátrahagyott tájseb (Alisal Fire burn scar) különösen kiszolgáltatott mind a tartós, mind pedig a hirtelen lezúduló csapadéknak, az itt élő emberek és állatok is veszélybe kerülhetnek. Ahogy a CBS Los Angeles tudósítója is elmondta, a helyzetben paradox módon előnyt jelent, hogy a környék lakói már sok mindenen túl vannak, így pontosan tudják, mi a menete az evakuációnak, hova kell menniük ilyenkor, és hogyan tudják megvédeni magukat és szeretteiket.

A képen a tavaly októberi erdő- és bozóttüzek láthatók a kaliforniai Chino Hills közelében. Lassan menetrendszerűen érkezik minden évben az erdőtűzévszak az amerikai államba Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A mostani evakuáció mintegy 500-1000 embert érintett a CBS Los Angeles információi alapján. Friss információk a december 13-a óta húzódó veszélyhelyzetről ide kattintva elérhetők.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam