2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya a Fertő tó mellett

Túlzó és a helyhez méltatlan beruházás helyett a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztést javasol állásfoglalásában az MTA Biológiai Tudományok Osztálya a Fertő tóhoz tervezett, államilag finanszírozott gigantikus turisztikai projekt kapcsán.

A Greenpeace Magyarország Facebook-bejegyzése alapján figyelt fel rá a 444.hu hírportál, hogy az MTA Biológiai Tudományok Osztálya a 2021. december 14-i osztályülésén a Diverzitásbiológiai és az Ökológiai Tudományos Bizottságok javaslatára napirendre tűzte a Fertő tó területén folyó beruházás megvitatását, majd nyílt szavazással állásfoglalást fogadott el a Fertő védelmében.

„A Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó nádasának nyíltvízi szegélyében, a Fertő–Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez államilag finanszírozott beruházást” – hangsúlyozza a Biológiai Tudományok Osztályának állásfoglalása a felütésében.

Nádas a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fertő kultúrtáji területen. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökség Bizottsága 2001-ben vette fel a Világörökség Listára az Ausztriával közös Fertő/Neusiedlersee kultúrtájat Fotó: MTI Fotó/Nyikos Péter

A beruházás „a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát” – idézi a 444.hu cikke az MTA Biológiai Tudományok Osztálya érvelését.

A beruházást a Greenpeace és számos más nemzetközi szervezet is ellenzi, és az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja – emlékeztet rá a hírportál.

„Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését” – zárul az állásfoglalás.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam