2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser

A Thwaites-gleccser, amelyet Doomsday Glacier néven, azaz végítélet napi gleccserként is emlegetnek, az Antarktisz nyugati részén, a Marie Byrd-földön fekszik. A területe Nagy-Britannia méretű. Ha egy napon teljesen elolvadna, a tengerszint 65 centiméterrel emelkedne meg, de ez évszázadok múlva fog csak megtörténni.

A BBC hírportálja szerint azonban a gleccser klímaváltozás miatti drámai változására figyelmeztetnek egy brit-amerikai kutatási program szakemberei.

A jégár elülső oldalának vízen úszó része akár már tíz éven belül szilánkokra törhet, mint egy autó szélvédője

– idézi Ted Scambos amerikai gleccserkutató, a Thwaites-gleccser Nemzetközi Együttműködés (The International Thwaites Glacier Collaboration, ITGC) munkatársának szavait az origo.hu hírportál. A jelenséget a gleccser alá jutó meleg víz okozza.

A Thwaites-gleccser a NASA felvételén Fotó: Wikimedia Commons/NASA/Public Domain

A gleccser a kutatók tartós megfigyelése alatt áll. Az elmúlt 30 évben megduplázódott az elolvadt jégmennyiség a vizsgálatok szerint. A Thwaites már 50 milliárd tonna jeget bocsát évente az óceánba.

Az ITGC kutatói az Amerikai Geofizikai Társaság (American Geophysical Union) őszi ülésén mutatják be részletesen kutatási eredményeiket.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam