2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy csepp használt étolaj ezer liter élővizet tehet tönkre

A használt sütőolaj sok háztartásban a lefolyóba vagy a szemétbe kerül – dugulást okozva, vagy nehezen lebomló hulladékként a lerakókban végezve. Ha az élővizekbe jut, a vízi élőlények pusztulását okozhatja. A telex.hu cikkéből kiderül, hogyan kezelhetjük gondosan ezt a háztartási hulladékot.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, a használt sütőolaj elszállítása és feldolgozása viszont csak az üzemi konyhák, éttermek esetében megoldott. A háztartásokban használt sütőolaj a legtöbbször a lefolyókba vagy a szemétbe kerül, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban – idézi a Mol közleményét a telex.hu.

Ha a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: a tavakban vagy folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet

– figyelmeztet a Mol.

Egy csepp használt sütőolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet Fotó: Ashwini Chaudhary képe az Unsplash-en

A használt sütőolajat országszerte több mint 350 benzinkúton lehet leadni. Az olaj- és gázipari vállalat több mint 2,8 millió liter sütőolajat gyűjtött be 10 év alatt.

De aki veszélyes hulladékától – jellemzően festéktől és sütőolajtól – akar megszabadulni, az elviheti a lakóhelyéhez legközelebbi hulladékudvarba is.

Az ALDI-ról pedig nemrég mi is megírtuk, hogy az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100-nál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj. 2021 decemberében 20 áruháznál telepítették a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban folyamatosan helyezik ki ezeket.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam