2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zombitűz helyében olvadéktó a Föld legfagyosabb vidékén

A szibériai Ojmjakon a Föld leghidegebb lakott pontja, ahol a mínusz 60 Celsius-fokos hőmérséklet sem megy meglepetésszámba. Mégis ez volt az a környék, ahol 2021 májusában az első erdőtüzek fellobbantak. Tavaly ugyanis a szibériai Jakutföldön 8 millió hektárnyi erdő és más növényzet vált a tűz martalékává.

A 2021-es jakutföldi rendkívül súlyos erdőtüzekről és a tűzvész, valamint a levegő szennyezettsége miatt kihirdetett rendkívüli állapotról nyáron mi is több cikkben beszámoltunk.

A Jaktuföldi Természetvédelmi Minisztérium által közreadott képen erdőtüzet oltanak a szibériai Jakutföldön 2021. július 23-án Fotó:MTI/EPA/Jaktuföldi Természetvédelmi Minisztérium

A 444.hu december elején pedig arról adott hírt, hogy a The Siberian Times riportja szerint

egy ojmjakoni fotós, Szemjon Szincsev lencsevégre kapta, ahogyan a vastag hó- és jégréteg alatt, az aktuálisan uralkodó mínusz 42 Celsius-fokos hidegben is makacsul és füstölve ég tovább a tőzeg.

Zombitüzek égnek lappangva Szibériában, a hó- és jégtakaró alatt izzik a tőzeg Forrás: The Siberian Times/YouTube.com

Szincsev a hírportál szerint a The Siberian Timesnak azt is elmesélte, hogy ő maga több hasonló, lappangva hosszú ideig égő zombitüzet ismer a könyéken.

Az egyik ilyen a fotós elmondása szerint négy évig égett, míg végül a tavaszi esők és a hóolvadás oltották ki. A talaj behorpadt a zombitűz helyén, és a hóolvadékból tó keletkezett.

A zombitűz által létrehozott tóról a 444.hu cikkében kép is található.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam