2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvédeni a homokpartokat

Bár elsőre talán mindannyian a távoli Óceánia szigetvilágára gondolunk, az óceánok és tengerek vízszintjének emelkedése és a parti erózió hozzánk jóval közelebb, többek között az északi-tengeri szigetek homokos partjain is érzékelteti hatását. A Németországhoz tartozó Sylt szigete például évtizedek óta küzd az eltűnés ellen.

A helyi hatóságok évente több millió eurót fordítanak az ilyen homokos északi partvidékek védelmére.

A part megmentését egyelőre még a természetvédelmi szempontok elé helyezik, de korántsem egyértelmű, hogy mekkora a kotrások, feltöltések és építkezések ökológiai kockázata, mi a védekezés ára.

Sylt szigete Németországban, az Északi-tenger homokos partja Fotó: David Becker fotója az Unsplash-en

A helyzetet ráadásul más, gazdasági aspektusok is bonyolítják.

A homok fontos alapanyag, így árucikk, megtalálható a betonban, a mobilokban, a chipekben és autókban.

A Deutsche Welle dokumentumfilmje szerint évente 40-50 milliárd tonna homokot használunk fel, és az iparilag hasznosított homoknak folyókból vagy tengerekből kell származnia, hogy ne legyen túl apró szemcséjű, mint amilyen a sivatagi volna.

Eltűnő partok – A homokdilemma/Disappearing beaches – The trouble with sand Forrás: DW Documentary/YouTube.com

A végtelennek tűnő parti homokmezők tehát szűkös erőforrássá váltak, és egyre súlyosabb problémát jelent a bűnbandák által szervezett illegális homokbányászat.

Hogyan lehet megvédeni a homokos partokat, ha egyáltalán meg szabad őket? Hogyan lehet helyettesíteni a homokot mint alapanyagot?

Az erózió és a homokmaffia minden eddiginél izgalmasabbnak tűnő világába kalauzol el Tobias Lickes dokumentumfilmje, az Eltűnő partok – A homokdilemma (Disappearing beaches – The trouble with sand).

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: YouTube.com/DW Documentary
Vissza
Hírfolyam