2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízszer gyorsabban olvadnak a Himalája gleccserei

A „harmadik sarkvidék” gleccserei gyorsabban olvadnak a világ többi gleccserénél, ami több százmillió ember vízellátását veszélyezteti Ázsiában. A Leedsi Egyetem kutatása szerint az elmúlt évtizedekben ezek a jégárak ráadásul tízszer gyorsabban olvadtak, mint 400–700 éve, a kis jégkorszakban, és területük 40 százalékát veszítették el.

Annyi jeget veszítettek a Himalája gleccserei, amennyi ma az Alpok, a Kaukázus és Skandinávia gleccsereiben összesen van. A tenger vízszintje az olvadás miatt 0,92–1,38 milliméterrel emelkedett meg – írja a telex.hu az MTI közleményére és a Phys.Org tudományos-ismeretterjesztő portál cikkére hivatkozva.

Az Arktisz és az Antarktisz után a Himalája hegyvonulataiban van a harmadik legnagyobb mennyiségű gleccserjég a világon, gyakran „harmadik sarkvidékként” utalnak rá – részletezi a hírportál.

A Himalája gleccserei tehát gyorsabban olvadnak a világ többi gleccseréhez képest. A szárazföldön véget érőkhöz képest pedig gyorsabban olvadnak azok, melyek tavakba futnak bele.

A Himalája hatezer méter feletti csúcsai a nepáli Namche Bazaar közelében 2017. április 2-án Fotó: MTI/Mohai Balázs

A különböző földrajzi adottságok, a légkörrel való kölcsönhatások, az eltérő időjárás mellett tehát a tavak melegítő hatása is közrejátszik. És egyre inkább növekszik a tavakban végződő gleccserek száma.

Azok a gleccserek, amelyek felszínén nagyobb a természetes hordalék mennyisége, szintén gyorsabban olvadnak.

A gleccserek olvadásának nemcsak a tudomány szempontjából van jelentősége, hanem azért is, mert több százmillió ember élelmezésére és vízellátására vannak hatással – hangsúlyozza a telex.hu.

Neked ajánljuk
Friss videón és fotókon a Perito Moreno-gleccser Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser A klímaváltozás áldozatává válhat egy alaszkai iskola Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam