2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Friss videón és fotókon a Perito Moreno-gleccser

A Perito Moreno-gleccser az argentínai El Calafate közelében található. A 30 kilométer hosszú, 250 négyzetkilométer területű jégképződmény az egyike a dél-patagóniai jégmező által táplált 48 gleccsernek. Ez a jégmező a Föld harmadik legnagyobb ivóvíztartaléka – írja az Időkép meteorológiai szakportál.

A Perito Moreno-gleccser névadója Francisco Moreno, aki a 19. században tanulmányozta a régiót.

A gleccser a dél-argentínai Patagónia Los Glaciares Nemzeti Parkjában látogatható, Santa Cruz tartományban.

A meteorológiai portál Kedves Gyula képein és videóján tárja elénk meg az elképesztő formákat mutató jégképződményt.

Így fest most a Perito Moreno-gleccser Argentínában (Kedves Gyula videója) Forrás: Időkép/YouTube.com

A gleccser vége 5 kilométer széles, és 60 méter magasságban emelkedik az Argentino-tó víztükre fölé, teljes magassága 170 méter. Évente körülbelül 700 métert nyomul előre.

A Perito Moreno először 1917-ben tört ketté, ez azóta négy-ötévenként megismétlődik. Az utolsó szakadás 2016. március 10-én történt 

– részletezi az idokep.hu.

A képen a Perito Moreno-gleccser egy darabja éppen beleomlik az Argentino-tóba 2012. március 4-én Fotó: MTI/EPA/Ariel Molina

A gleccser állapota mutatja, hol tart a globális felmelegedés ma Argentínában.

A fenti kép évekkel korábban készült. A friss felvételek, Kedves Gyula fotói ide kattintva nézegethetők az Időkép portálon.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam