2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lehullott csapadék és a gyors olvadás miatt van árvízveszély Romániában

2022. január 5-én, szerdán közölte az MTI, hogy a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) másodfokú, narancssárga színű árvízi figyelmeztetést adott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira csütörtök délig. Közben több folyón is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az MTI által részletezett figyelmeztetés szerint az INHGA azt valószínűsítette, hogy szerda 18 óra és csütörtök dél között a Tisza kiléphet a medréből a Felsővisó fölötti szakaszon, ahol a folyó képezi a határt Románia és Ukrajna között. Erre a szakaszra, valamint a Túr folyónak a román–magyar államhatárig tartó szakaszára adtak ki emiatt másodfokú figyelmeztetést.

Közúti híd a Túr folyón Szatmárcseke és Tiszakóród között, a magyar–ukrán határszakaszon, 2015-ben (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Balázs Attila

Mindeközben elsőfokú, sárga színű figyelmeztetés van érvényben a Tiszába ömlő máramarosi folyókon: a Visón és az Izán, valamint a Nagy-Szamos felső folyásán és a Szamosba ömlő Láposon is. Az árvízveszélyt az elmúlt napokban hullott csapadék és a gyorsan olvadó hó okozza – mutatott rá az MTI közleménye.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam