2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lehullott csapadék és a gyors olvadás miatt van árvízveszély Romániában

2022. január 5-én, szerdán közölte az MTI, hogy a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) másodfokú, narancssárga színű árvízi figyelmeztetést adott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira csütörtök délig. Közben több folyón is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az MTI által részletezett figyelmeztetés szerint az INHGA azt valószínűsítette, hogy szerda 18 óra és csütörtök dél között a Tisza kiléphet a medréből a Felsővisó fölötti szakaszon, ahol a folyó képezi a határt Románia és Ukrajna között. Erre a szakaszra, valamint a Túr folyónak a román–magyar államhatárig tartó szakaszára adtak ki emiatt másodfokú figyelmeztetést.

Közúti híd a Túr folyón Szatmárcseke és Tiszakóród között, a magyar–ukrán határszakaszon, 2015-ben (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Balázs Attila

Mindeközben elsőfokú, sárga színű figyelmeztetés van érvényben a Tiszába ömlő máramarosi folyókon: a Visón és az Izán, valamint a Nagy-Szamos felső folyásán és a Szamosba ömlő Láposon is. Az árvízveszélyt az elmúlt napokban hullott csapadék és a gyorsan olvadó hó okozza – mutatott rá az MTI közleménye.

Neked ajánljuk
Hatalmas árvíz pusztít Malajziában Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Rengeteg brit szemét végzi illegálisan Romániában Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam