2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán kitart a sérült fukusimai atomerőmű hűtővízének tengerbe engedése mellett

Japán nem tett le róla, hogy a fukusimai atomkatasztrófa miatt szennyezetté vált hűtővizet az óceánba engedjék. A nemrég nyilvánosságra hozott új tervek alapján a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel vizsgáltatnák felül, hogy a vizet megfelelően kezelték-e, és a helyi iparnak is kártérítéssel szolgálnának.

A japán kormány egy biztonsági értékelő jelentés összeállításáról is döntött

– írja a telex.hu a Reuters beszámolója alapján.

2011. március 11-én kilences erejű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, a rengést szökőár követte, a környezeti csapás pedig a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő a Fukusima-1 atomerőműben, amelyről a 10 éves évforduló és a megemlékezések kapcsán mi is írtunk tavasszal.

A katasztrófa idején három reaktorban is magolvadás történt, a környezetbe jutó radioaktív sugárzás miatt pedig legalább 160 ezer embert kellett kitelepíteni a környékről.

Az erőmű menedzseléséért felelős Tokyo Electric Power Company (Tepco) azóta vízzel hűti a tönkrement reaktorokat. 2014-ben még naponta 540 köbméter sugárszennyezett víz keletkezett így, ezt 2020-ra sikerült napi 140 köbméterre mérsékelni. Az elhasznált, sugárszennyezett vizet jelenleg hatalmas acéltartályokba szivattyúzzák – mutattuk be korábban a helyzetet.

A szennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok a Fukusima atomerőműben, Omában 2021. november 15-én Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Japán 2021 áprilisában közölte, hogy

2023 tavaszától több mint 1 millió tonna sugárszennyezett hűtővizet akarnak szakaszosan, kezelés és hígítás után a tengerbe engedni. A bejelentés a helyi halászok tiltakozása mellett Kína és Dél-Korea aggodalmát is kiváltotta.

Japán azzal érvelt, hogy a világ más atomerőműveiből is rutinszerűen bocsátanak ki hasonlóan szűrt és hígított vizet a tengerekbe.

A szigetország ráadásul évente mintegy 100 milliárd jent (284 milliárd forint) költ a hűtővíz tárolására. Az erőmű területén már nincs sok szabad terület, a megolvadt fűtőelemek eltávolítása pedig legalább 2031-ig el fog tartani – hangsúlyozza a telex.hu cikke.

A japán kormány és a Tepco becslése szerint a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű megtisztítása akár 30-40 évig is eltarthat Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Az új tervek szerint a japán ipari minisztérium és az újjáépítési ügynökség 2022-től együttműködik, hogy Japánban és külföldön is eloszlassák a hűtővíz kezelésével kapcsolatos aggályokat, márciusig közvélemény-kutatást is végeznek majd a témában.

Emellett felkérték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy végezzen felülvizsgálatot, megfelelően kezelik-e a hűtővizet. A japán kormány létrehoz egy alapot is, amely a fukusimai halászokat támogatja majd, ha kár éri őket a víz kiengedése miatt

– részletezi a telex.hu a Japan Times nyomán.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam