2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beindult az élet a budapesti fürdőkben

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt róla, milyen hatással van a koronavírus-járvány, valamint a földgáz és a villamos energia drágulása a budapesti fürdők helyzetére. Az MTI Sajtóadatbank diagramon ábrázolta a KSH adatai alapján a fürdők forgalmát.

Több mint 21 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a koronavírus-járvány az elmúlt két évben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t, de a múlt év utolsó heteiben elérték a járvány előtti forgalmat

– mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó. Fokozatosan tér vissza az élet a fürdőkbe, tavaly 10 százalékkal haladta meg az előző évit a forgalom, ami azonban még mindig csak a harmada volt a 2019-es rekordnak. Idén már a pandémia előtti bázis 75 százaléka lehet a bevétel – részletezte a vezérigazgató.

Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén. Ezen a napon ütemezett nyitás kezdődött a koronavírus-járvány miatt bezárt budapesti fürdőkben Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szűts Ildikó az is elmondta, hogy csak az idén mintegy 340 millió forintos pluszköltséget jelent a földgáz és a villamos energia drágulása, de egy 2020. decemberi kormányrendelet megtiltotta az önkormányzati cégeknek az áremelést. A rendelet hatályát nemrég 2022. június 30-ig meghosszabbították, vagyis nyárig nem nyúlhatnak az árakhoz.

Ez a pandémia miatt elszenvedett bevételkieséssel együtt iszonyatosan nagy probléma, nagy teher a vállalaton

– hangsúlyozta Szűts.

De az is hozzátette, hogy összességében sokkal jobban sikerült az elmúlt év, mint az egyébként remekül indult 2020, amikor az éves bevétel fele a járvány előtti januári–februári időszakból származott.

Lassan és fokozatosan beindult az élet, és a múlt év végére visszatértek a régi telt házas napok is

– osztotta meg Szűts Ildikó a tapasztalatokat.

Budapesti fürdők forgalma 2010 és 2020 között Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Az MTI területdiagramon ábrázolta a fővárosi fürdőhelyek forgalmát 2010 és 2020 között a KSH adatai alapján. Az ábrán világosan látszik, ahogyan a 2019-es rekordévet követően 2020-ban beszakadt a látogatottság.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam