2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek voltak a legszárazabb évek Magyarországon

Az MTI Sajtóadatbank szerkesztősége a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait alapul véve térképre tette, hogy melyek voltak a legcsapadékszegényebb évek Magyarország egyes vidékein. Az OMSZ tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint 2021 például rendkívül száraz év volt.

A tavalyi az egyik legszárazabb év volt Magyarországon 1901 óta – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat éves elemzéséből.

Az éves csapadékösszeg országos átlagban csaknem 20 százalékkal maradt el a szokásostól. Kevéssel 500 milliméter felett alakult, ezzel 2021 az 1901 óta tartó időszak szárazabb évei közé sorolható 

– írta az MTI.

Legutóbb 2012-ben hullott hasonlóan kevés csapadék.

Elszáradt napraforgó a szikes talajon a Hajdú-Bihar megyei Zsáka határában 2012. szeptember 5-én Fotó: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Március, június, szeptember és október volt a 4 legaszályosabb hónap 2021-ben. Ezekben a hónapokban az átlagos mennyiségnek gyakran fele sem esett. A június egyenesen rekordszáraz volt, 1901 óta a legszárazabb.

A nyári csapadék nagy részét ráadásul intenzív zivatarrendszerek, esetenként szupercellás zivatarok biztosították, a hirtelen lezúduló nagy vízmennyiség azonban rosszabbul hasznosul.

A térképről területenként leolvashatók a legszárazabb évek Magyarországon, 1901 és 2020 között Forrás: KSH/OMSZ/MTVA Sajtóarchívum/MTI

2021-ben csupán négy hónap (január, május, november és december) csapadéka érte el az éghajlatnak megfelelő normát, jelentős többlet pedig egyik hónapban sem alakult ki.

Országos átlagban az év legcsapadékosabb hónapja a május volt, a legszárazabb a március lett.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam