2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban

Tavaly a világ összes óceánjának felszíne alatt 2 ezer méterrel melegrekordot mértek a Csendes-óceánt hűtő La Niña jelenség időszakos hatása ellenére. 2020 volt a második, 2019 pedig a harmadik legmelegebb éve az óceánoknak 1955 óta. A melegedés fokozza a szélsőséges viharok és esőzések, valamint az árvizek kockázatát.

Egy nemzetközi kutatás résztvevői az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban közzétett, frissen megjelent tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban – adta hírül a 444.hu az MTI közleménye alapján.

„Az óceánok hőmérséklete globálisan könyörtelenül növekszik, ami az ember által okozott klímaváltozás egyik elsődleges mutatója”

idézte a The Guardian brit lap Kevin Trenberth-t, a coloradói Nemzeti Légkörkutatóközpont (National Center for Atmospheric Research, NCAR) szenior klímakutatóját, a tanulmány egyik társszerzőjét.

2020. december 28-án a Bella nevű vihar korbácsolta föl a hullámokat Spanyolország északnyugati partjainál Fotó: MTI/EFE/EPA/Eliseo Trigo

A tanulmány szerint az óceánok vizének felmelegedése hozzájárul a viharok, hurrikánok és más csapadékesemények felerősödéséhez, ami fokozza a súlyos árvizek kockázatát.

A felmelegedett óceánvíz szerepet játszik a grönlandi és antarktiszi jégtakarók olvadásában, ezáltal a tengerszint globális emelkedésében is. Az óceánok ráadásul az emberek által kibocsátott szén-dioxid harmadát nyelik el, ami miatt savasodnak. A savasodás károsítja a korallzátonyokat, és káros lehet egyes halfajokra is.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdőirtás és más tevékenységek miatt keletkező plusz hőterhelést szintén az óceánok fogják fel – részletezte a kutatás megállapításait a 444.hu cikke.

Az elmúlt 50 évben keletkezett hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelték el

– emelte ki a hírportál.

A kutatás szerint a felmelegedés elsősorban az Atlanti-óceánt és az Antarktisz körül önállóan áramló víztömeget, a Déli-óceánt érinti, de a Csendes-óceán északi részén is drámai mértékű a melegedés 1990 óta.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam