2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei

A Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét nevű részén hét vizesélőhelyre vigyáznak a szakemberek. Tavaly a legtöbb élőhely kiszáradt, az őszi esők is későn érkeztek, félő volt, hogy az idei szezonra nem lesz meg a megfelelő vízborítás. A nemzeti park a honlapján adta hírül, hogy ettől már nem kell tartani.

A tavaly decemberi esőknek és az azóta csapadékosabbra fordult időjárásnak köszönhetően több, korábban kiszáradt kis vízfolyás és ér kezdte el újra táplálni a mocsarakat, a park munkatársai szerint összesen akár 500 hektár is víz alá kerülhet március közepére 

írta a nemzeti park közleményét feldolgozó origo.hu.

Szürke gémek a Körös–Maros Nemzeti Park területén Fotó: MTI Fotó/Kovács Attila

A kisvátyoni mocsarak, ezen belül a Kerek-rét és a Zacskó-zug, valamint a Kivágási-legelő is egyre jobban áll, jelenleg mintegy 50 hektár van víz alatt. Ezeken az élőhelyeken a nyári lúd mellett hat réceféle is költ, a parti zónákban pedig különböző parti madarak élnek.

Az Ugrai-rétben találhatók a Dél-Tiszántúl legnagyobb gémtelepei, jelentős a réticsík-állomány, s ez a terület a mocsári béka szaporodóhelye is. A nyári kiszáradás után mostanra mintegy 20 hektár került víz alá.

A Sző-réten már tíz hektárnál nagyobb a vízborítás, míg a Simotai-mocsárban és Kisgyantén még csak kisebb területek kerültek víz alá. A Mágor-pusztai élőhely-rekonstrukció elsősorban a bíbic, a nagy goda és a piroslábú cankó otthonául szolgál, itt is lassabb tempóban gyűlik a víz.

A vizesélőhelyek a kedvező mikroklíma kialakításában is jelentős szerepet töltenek be – hangsúlyozta a hírportál a nemzeti park közlése alapján.

Neked ajánljuk
Nem jön országos, áztató májusi eső Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam