2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: Egyetértettünk abban, hogy a 21. század a víz évszázada lesz

Magyarország Afrika-politikája kitüntetett szerepet szán Ghánának – mondta Áder János Accrában, ahol a ghánai elnökkel tárgyalt. A megbeszélésen szóba került a Kumasiban a magyar Pureco-Unit Konzorcium kivitelezésében megvalósult szennyvíztisztító telep is, melyet szintén meglátogatott az államfő.

A köztársasági elnök a vendéglátójával, Nana Akufo-Addo elnökkel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón január 13-án elmondta, hogy azokat az együttműködési lehetőségeket érintették, amelyek a két ország külgazdasági kapcsolatainak további bővítését célozzák, és mindkét fél számára előnyt jelentenek – írta az MTI közleménye alapján a demokrata.hu.

Akufo-Addo úgy fogalmazott, hogy Áder Jánossal megerősítették együttműködési szándékukat a kereskedelem, a gyógyszeripar, az infokommunikáció, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén.

Megállapodtak abban, hogy közös gazdasági vegyesbizottságot állítanak fel, amely segíti a kétoldalú projekteket.

Nana Akufo-Addo ghánai elnök és felesége, Rebecca Akufo-Addo fogadja hivatalos látogatásán Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát az accrai elnöki palotában, a Jubilee House-ban 2022. január 13-án Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János kiemelte, hogy Ghánában 2021-ben átadták az ország legnagyobb, legmodernebb technológiával épült szennyvíztisztító telepét, amely magyar közreműködéssel épült meg Kumasiban, és hamarosan két további ilyen beruházás valósulhat meg, szintén magyar részvétellel.

Magyarország nemcsak a szennyvíz, hanem az ivóvíz tisztításában is komoly technológiákkal rendelkezik – fűzte hozzá a köztársasági elnök.

„Egyetértettünk abban, hogy a 21. század a víz évszázada lesz, jó minőségű és mennyiségű víz nélkül sem a lakosság ellátása, sem az ipar fejlesztése, sem a gazdaság bővítése nem képzelhető el”

– hangsúlyozta Áder János.

A magyar államfő a többnapos afrikai látogatása során január 15-én ellátogatott Kumasiba is, ahol a magyar Pureco-Unit Konzorcium kivitelezésében a fent említett szennyvíztisztító működik – számolt be róla egy következő cikkében a demokrata.hu, szintén az MTI tudósítása nyomán.

Áder János és felesége, Herczegh Anita a magyar–ghánai együttműködéssel felépült szennyvíztisztító üzem, a Pureco telepén a ghánai Kumasiban 2022. január 15-én. Mellettük balról Horváth Bálint, a Pureco Kft. exportigazgatója, jobbról pedig Cecilia Abena Dapaah vízügyi és szanitációs miniszter Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van” 

– mutatott rá a projekt kapcsán Áder János.

A köztársasági elnök a szennyvíztelep megtekintése utáni nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Ghánában a lakosság ellátásának, a mezőgazdaság és az ipar korszerűsítésének, valamint a betegségek megelőzésének az alapvető feltétele a tiszta víz.

Az államfő szerint a magyar szaktudás a szennyvíztisztítás mellett az ivóvíztisztítás, a klímához alkalmazkodó növénynemesítés, illetve a betakarított termények szállítása és tartósítása területén is segítség lehet a térségben. 

Neked ajánljuk
A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Kék Bolygó Podcast: Biodiverzitás – a Föld természeti tőkéje Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Tovább a forrásra: demokrata.hu
Vissza
Hírfolyam