2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos hőhullám után példátlan mértékű esőzés és áradások Uruguayban

Néhány napja még extrém hőség gyötörte Dél-Amerika országait, a levegő hőmérséklete egyes argentin, uruguayi és paraguayi városokban elérhette az 50 Celsius-fokot is, az uruguayi főváros strandjáról fotók keringtek a sajtóban. Majd heves esőzések vették kezdetüket Uruguayban, Montevideo utcáit pedig elöntötte az ár.

A déli félteke ezen régióján nemrég még hőhullám söpört végig, most azonban Patagónia felől egy hidegfront haladt át a latin-amerikai országon, lehűlést és heves esőzést hozva magával.

Jégkrémárus egy tengerparti strandon az uruguayi fővárosban, Montevideóban 2022. január 13-án, amikor még 50 Celsius-fokos hőség gyötörte Dél-Amerika országait Fotó: MTI/EPA/EFE/Raúl Martínez

Montevideót január 17-én, hétfőn vette birtokba a víz. 

A helyszínen készült felvételeken látható, ahogy az utcák gyors sodrású folyamokká változtak. Az ár konténereket és autókat is magával ragadott, fák és villanypóznák tucatjai dőltek ki. Egy buszból a tűzoltóságnak kellett kimentenie az utasokat 

– részletezte az MTI kedden kiadott közleménye a kialakult helyzetet.

Montevideo városvezetése példátlan mértékűnek nevezte az esőzést. 

2022. január 18-án közzétett videó a montevideói áradásról Forrás: EL TRASCENDENTAL/YouTube.com

Az index.hu az El País uruguayi lap beszámolója alapján arról írt, hogy Montevideo mellett még Canelonest sújtotta kiemelten az időjárás.

Az uruguayi meteorológiai intézet (Inumet) jelentése szerint

Montevideóban 50 és 100 milliméter közötti, Canelonesben pedig 50 és 120 milliméter közötti csapadék hullott keddig, de az esőzések folytatódnak.

2022. január 18-án közzétett részletes riport az Uruguayban kialakult árhelyzetről Forrás: VTV NOTICIAS/YouTube.com

A helyi hatóságok szerint 19 ezer ember maradt áram nélkül 

– emelte ki a hírportál, amelynek cikke szerint aggodalomra ad okot, hogy január második felében már ilyen időjárásra kell számítani a dél-amerikai országban.

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Tornádók, viharok dúltak Németországban Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam